Nære relasjoners storpolitikk

Close Relations (Rodnye) Regi: Vitalij Manskij. Tyskland/Latvia/Estland/Ukraina

Ved å portrettere filmskaperens egen familie, fanger Close Relations mange sider av konflikten i Ukraina.

Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.

Close Relations (Rodnye)

Vitalij Manskij

Tyskland/Latvia/Estland/Ukraina

Det private er som kjent politisk, i hvert fall i de siste filmene til dokumentarfilmskaper Vitalij Manskij.

I Under the Sun (2015) hadde han fått tillatelse til å filme en familie i Nord-Korea, på betingelse av at han etterfulgte detaljerte instrukser fra landets myndigheter – som også hadde valgt ut selve familien for ham. Men Manskij valgte i det skjulte å la kameraet gå mellom de fra offentlig hold forhåndsskrevne og instruerte scenene, og dermed ga filmen et interessant og enestående innsyn bak landets strengt kontrollerte fasade.

Det private er politisk for Vitalij Manskij.

Denne gangen har den erfarne filmskaperen valgt å rette kameraet mot sin egen familie, også denne gang i en utpreget politisk film. I Close Relations har han oppsøkt og filmet familiemedlemmene sine i Ukraina gjennom ett år, fra mai 2014 til mai 2015. Disse bor så forskjellige steder som Donbass, Lviv, Odessa og Sevastopol, henholdsvis i øst, vest, sør og på Krim-halvøya. Med såpass spredte subjekter makter dokumentaren å tegne et mangefasettert portrett av landet i kjølvannet av Maidan-demonstrasjonene og den påfølgende revolusjonen i 2014, hvor nye uroligheter og omveltninger stadig finner sted.

Arven fra Sovjet. Manskij er selv født og oppvokst i byen Lviv vest i Ukraina, mens landet fremdeles var en del av Sovjetunionen. Som ung voksen flyttet han til Moskva for å studere film, og ble boende der til unionen gikk i oppløsning. Av den grunn anså han seg i den etterfølgende tiden for å være russisk, uten å tenke så mye mer over saken. Som han selv sier i filmen, var det vanskelig for barna av Sovjetunionen å forestille seg en verden hvor de tidligere Sovjetstatene var strengt adskilt av landegrenser.

I et Ukraina som er dratt mellom EU i vest og Putins Russland i øst, venter det imidlertid en virkelighet som fortoner seg ganske annerledes.

Dype splittelser. Manskijs rundreise starter i hans barndoms Lviv, hvor den aldrende moren nå gjerne snakker ukrainsk i stedet for russisk for å uttrykke sin nasjonale stolthet. Men når hun forteller at bestemoren hans var en «litauisk polakk», begynner filmskaperen naturlig nok å stille spørsmål ved hva som egentlig har gjort familien ukrainsk.

Han har imidlertid også slektninger i de prorussiske delene av landet, og filmen viser hvordan dette har skapt dype splittelser i familien. Og om bostedsadressen hans ved Sovjetunionens fall var en relativt tilfeldig årsak til at Manskij kalte seg russisk, synes geografi å være nokså styrende for ens lojalitet i denne konflikten – rett og slett fordi den oppleves ganske så ulikt avhengig av hvilken del av landet man lever i.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.