Nachspiel eller nytt arbeiderparty?

Har Arbeiderpartiet utspilt sin rolle og er modent for historiens skraphaug? Eller vil landsmøtet 19. – 22. april vise at Ap tilpasser seg ei ny tid?

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).
[nytenkning] Etableringen av velferdsstaten var arbeiderbevegelsens gedigne suksess i forrige århundre. Er prosjektet dermed fullført? Ap leter etter et nytt prosjekt, utover å reformere offentlig sektor. En god start vil være å spørre: Hva er arbeiderbevegelsens rolle i en globalisert verden?

Arbeiderne som syr klærne våre sitter ikke lenger på Sunnmøre, men på Sumatra. Blir det da mindre viktig å kjempe for arbeidernes rettigheter langs produksjonskjedene fram til norske butikkvinduer? Aps landsmøte bør ta vaskelapptesten: Alle delegatene bretter kollektivt opp blusa eller bleseren for å sjekke hvor klærne er produsert. Skal forbrukerne foran butikkhyllene stå ansvarlige for arbeidernes rettigheter, eller vil CSR, Corporate Social Responsibility, gjøre susen? Verdensøkonomien har gjennomgått en revolusjon de siste tiåra. Regjeringen Stoltenberg står godt planta med begge støvlene i myra. Her er tre konkrete utfordringer:

Globale skatter burde omfavnes med voldsom entusiasme av et arbeiderparti i et rikt land i en globalisert verden. Men nei. Til tross for at Norge nettopp ledet argeidsgruppa for globale skatter, har ikke regjeringen gjort annet enn å omdefinere en gammel avgift på nasjonale flyreiser. Hvorfor i all verden setter ikke regjeringen fart på arbeidet med globale skatter?

Stoltenberg har en del å svare for som global kapitalist. 13. april kom den første Storingsmeldinga om oljefondet. Pengene skal nå investeres i langt flere selskaper enn tidligere. Så langt er kun ett av ca. 3400 selskaper ekskludert på grunn av misbruk av arbeiderne, nemlig Wal-Mart. Har virkelig 3399 av 3400 storselskaper stålkontroll på vilkårene opp gjennom de uoversiktlige, globale produksjonskjedene? Det er det umulig å si noe om, for dette sjekkes ikke i forkant av investeringene, og selskapene må heller ikke rapportere om hva de gjør for å kontrollere sine datterselskaper og underleverandører.

Blant de 400 forslagene til landsmøtet finner vi dette: «Bidra til at kommende WTO-forhandlinger kommer u-landene til gode». Dette er en herlig ukonkret og uforpliktende formulering, men det blir spennende å se hvordan den konkretiseres. Vi har litt å gå på: Commitment to developmet Index 2006 rangerer Norge og Japan som de to dårligste landene på handel i forhold til å fremme utvikling i Sør. Les mer om dette på side 40.

Ap vil tjene på å øke fokuset på globale spørsmål. I vinter kom klimaskiftet i klimadebatten. Nå kommer våren og etisk klesmote. Et klimaskifte er på vei også i debatten om global rettferdighet.

---
DEL

Legg igjen et svar