AFP PHOTO / ivan valencia STR

Nå skal folket stemme over freden

Norge har sammen med Cuba, vært «garantist» for fredsprosessen. Nå må folket i Colombia stemme ja til fredsavtalen før den kan implementeres.

Breines er rådgiver, tidligere visepresident i International PEACE Bureau og tidligere UNESCO-direktør.
Email: i.breines@gmail.com
Publisert: 2016-09-15

Fredsavtalen mellom den kolombianske regjeringen og den største geriljagruppen, FARC, ble underskrevet i Havanna 24. august etter over fire års forhandlinger – og etter over 50 år med krig. Jeg var så heldig å være i hovedstaden Bogotá den dagen, nærmere bestemt på El Bosque-universitetet, hvor International Peace Bureau (IPB) med latinamerikanske partnere arrangerte en forberedende konferanse for den store nedrustningskongressen i Berlin i slutten av september, med tittelen «Nedrustning i Colombia: Etter krig. Oppbygging av fredskultur». Nyheten ble mottatt med stor glede, men det var ingen synging og dansing hverken på universitetscampus eller ute i gatene. Er folk redde for å bli skuffet? Er polariseringen i landet så sterk og de politiske skillelinjene så heftige, også mellom tidligere president Uribe og nåværende president Santos, at folk avventer? Slik ser det ut i undersøkelsene som ble lagt frem på konferansen. Men det diskuteres. Aldri har jeg vært et sted hvor ordet «paz» – «fred» – høres så ofte: i radio, på tv, ute blant folk. Og nå er det besluttet: Den bebudede folkeavstemningen om Havanna-avtalen vil finne sted den 2. oktober.

Ja eller nei? Jeg hadde reist fra nord for Polarsirkelen og nesten til Ekvator. Seksten timer i fly. Sju tidssoner. Nærmere 3000 meters høydeforskjell – hvilket var en del til besvær. Fra et lite land i verden til Latin-Amerikas tredje største land. Fra Sigerfjord, hvor kun krangling om den lokale veien forstyrret sommeridyllen, til Bogotá med 10 millioner innbyggere og en ugjennomtrengelig trafikk. Temperaturen er stort sett den samme, men man skal ikke mange hundre meter ned for å komme til  tropiske forhold.

Norge har, sammen med Cuba,  vært «garantist» for fredsprosessen og skal fortsatt ha en stor rolle i denne. Norge har blant annet vært med på å frakte delegater trygt fra «de røde sonene» til forhandlingsbordet, og vi har lovet, sammen med USA, å rydde bort landminer. Den populære norske ambassadøren Lars Vaagen reiser hjem med suksess i kofferten. Han var med og flyttet den norske ambassaden for området fra Venezuela til Bogotá da Norges engasjement i fredsprosessen krevde større tilstedeværelse. Ved besøk på ambassaden er det tydelig at alt ligger til rette både for at den nye ambassadøren Johan Vibe kan ta over, og for utenrikskomiteens besøk i september.

Fredsavtalen fra Havanna på over 400 sider er det nok få …

Abonnement halvår kr 450

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.