Tuva Otterlei Blikom, PU

Myndighetene mener de ikke gjorde feil

Både UDI og Politiets utlendingsenhet sier at de aldri har sett legeerklæringen der det sto at Mithel Ghaneem ikke burde sendes ut. Politiet sier at de har fulgt rutinene. 

Øystein Windstad
Undersøkende journalist i Ny Tid.
Email: oystein@nytid.no
Publisert: 14.04.2016

I bunken av dokumenter fra tiden i Norge har Qais Ghaneem en kvittering som viser at han sendte et brev fra Posten Norge den 25.03.2012. Myndighetene på sin side sier at de aldri har sett legeerklæringen. I det interne notatet fra Politiets utlendingsenhet (PU) datert mai 2012, står det imidlertid at politiet var var klar over Mithel Ghaneems helsesituasjon, og hadde en lege i bakhånd på grunn av dette:
«Rapportskriver fikk orientering av mottaksleder Erna Ledland om Mithel Ghanims graviditet før koordineringsarbeidet. … Rogaland (politidistrikt red. anm.) fikk beskjed om helsesituasjonen, og under briefing av Leif Rune Salte ved Rogaland politidistrikt som skulle bistå PU, ble det bedt om å ha lege i bakhånd.»

Trakk seg fra intervju. Etter flere avslag gikk PU med på å stille til et videointervju, med forbehold at de ikke ville svare på spørsmål om hvorfor familien måtte kle seg nakne på Trandum utlendingsinternat. Dette spørsmålet ville de svare på skriftlig eller muntlig etter at kameraet var slått av. Dagen før intervjuavtalen kom imidlertid kontrabeskjeden – de ønsket å trekke seg fra intervjuet.
Resultatet ble at PU via kommunikasjonsrådgjevar Tuva Otterlei Blikom svarte på spørsmål via epost.
Hvilke vurderinger gjorde PU før uttransporten av Mithel Ghaneem og familien?

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer