Bestill sommerutgaven her

Mye Moore, litt latter og en stor dose alvor

Hvordan kan en venstreradikal forfatter og filmskaper bli så populær i Amerika?

Michael Moore er stor i USA, og i ferd med å nå et norsk publikum med sin bitende samfunnskritikk i “Bowling for Columbine” som går på kino nå. Men hva er han? Politisk aktivist? Journalist eller humorist? Og hvordan kan en venstreradikal forfatter og filmskaper bli så populær i Amerika?

Michael Moore er ingen lettvekter. Det vil si: Han er korpulent. Et ektefødt barn av McDonalds, slik han ser det selv. Om ikke white-trash, så heller ikke langt unna. Og det er egen livsstil han frykter mest, ikke et drapsforsøk fra ytterste høyre eller fra medlemmer av National Rifle Assosiation, selv om man kanskje skulle tro det motsatte etter å ha sett hans siste dokumentarfilm Bowling for Columbine.

Filmen er nemlig et rasende oppgjør med amerikansk våpenkultur og amerikansk hang til aggresjon, også utenrikspolitisk – hvor filmskaperen bruker et tjuvtriks eller to, tar noen journalistiske snarveier, men likevel, eller kanskje nettopp derfor, lander med begge beina solid plantet i et amerikansk massemarked hvor mange elsker hans bitende satire og halvabsurde revolverjournalistikk.

Noe som i seg selv er fascinerende all den tid USA for mange fremstår som alt annet . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Du vil kanskje også like