Musikalsk herremåltid

Den årlige Nobels fredspriskonsert skal fenge hele familien og Europa i løpet av noen timer. Det er ingen lett oppgave.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Vert. Fredspriskonserten skal favne alle. Den må, som et godt måltid, ha de riktige ingrediensene: Det skal være en feiring av vinnerne – med glamour, kjendiser, tidsriktig og flerkulturell line-up, og mor, far, barn og besteforeldre skal kunne se og kose seg med konserten sammen. Det er ingen enkel oppgave, og resultatet har vært dertil varierende.

Skal noen i USA ta seg bryet med å se på, så må Hollywood-stjernene være på plass. En kan undre seg over hva Hollywood har med EU eller fredsarbeid å gjøre, men med dybde i lommeboka, har arrangørene kunnet plukke blant filmbyens mest selebre.

Listen over verter har mange imponerende navn, som Sir Anthony Hopkins, Meryl Streep, Oprah, Tom Cruise, Michael Douglas, Angelica Houston, Sir Michael Caine og fjorårets vert, Helen Mirren.

Årets verter, Gerard Butler og Sarah Jessica Parker, har kanskje ikke like stor tyngde. Selv om «Sex & Singelliv»- Parker, har hatt en respektabel scene-, TV- og filmkarriere, kan det hende bestemor vil lure på hva hun og «300»-stjernen Butler, har på denne arenaen å gjøre.

En glemt, men interessant ting, er at konserten, de første fem gangene den ble arrangert (1994-1999), ble ledet av nordmenn (Erik bye, Lise Fjeldstad, Åse Kleveland og Claus Wiese) og en tidligere islandsk statsminister (Vigdis Finnbogadóttir), før første internasjonale kjendis (og «medisinkvinne»), Jane Seymour, fikk jobben i 2000.

Kylie og Seal

Et annet viktig element er «ut-av-glemselen»-artisten. Hvert år børster arrangøren støvet av en eller annen tidligere storstjerne. For to år siden opptrådte Barry Manilow med gamle klassikere (2010), men også hippiebandet Jamiroquai dukket opp fra glemselen den kvelden.

Andre kjente er Earth, Wind & Fire (2007), Diana Ross (2008) og Donna Summer (2009). I år sloss Kylie Minougue og Seal om denne tvilsomme æren. Med 25 år i musikkbransjen, er Kylie Minougue (44) for veteran å regne.

Året har gått med til å feire «K25», med turnéer og flere utgivelser. Seal (49), har gjort «crooner» av seg, med utgivelsen av to coveralbum med klassiske soullåter, Soul (2008) og Soul 2 (2011). Det har snart gått 20 år siden utgivelsen av hans største hit «Kiss from a Rose» (1994).

Utstillingsvindu

Konserten er et utstillingsvindu for norske artister. Hvert år har en norsk artist, som har gjort inntrykk i norsk musikk det inneværende året, opptrådt under sendingen. I år har de gjort plass til flere.

Karpe Diem var ingen overraskelse da deler av artistlisten ble avslørt. De er blant de mest populære artistene i Norge for tiden. Susanne Sundfør blir også et spennende tillegg i programmet. Hun har klart å gjøre sær og utfordrende musikk populær, og albumet The Silicone Veil (2012) står igjen som en av årets beste plateutgivelser.

Også svenske Laleh blir et velkomment gjensyn. Låta «Some Die Young» fikk en hel spesiell mening i Norge etter 22. juli, samt etter årets minnemarkering. Den er blant årets mest populære sanger her til lands. Verden vil, som hvert år, få se artister som preger norsk musikk akkurat nå, slik Bernhoft og Sivert Høyem gjorde det de to foregående årene.

Prisvinneren pleier også å få velge en favorittartist til programmet. I 2009 valgte fredsprisvinner og amerikansk president, Barack Obama, sangeren og multiinstrumentalisten Esperanza Spalding. Like etter hadde vi adoptert en ny norgesvenn i den unge artisten.

HOLLYWOOD: Sanger og skuespiller Jennifer Hudson er et av de amerikanske innslagene under årets Fredspriskonsert. Foto: Anthony Mandler

Det hender ofte at prisvinneren velger artister fra eget land, for så å gi de en unik mulighet til å vise seg fram for verden. I 2011 opptrådte blant andre Ahmed Fathi og Miatta Fahnbulleh, etter to av prisvinnerne, henholdsvis Tawakkul Karman og Leymah Gbowee, sine ønsker.

Noe for alle

Arrangøren skal gjøre en hel verden til lags, og med den europeiske unionen som årets prisvinner, står flere europeiske popfenomener på programmet.

Det er en bred samling artister de har samlet i år, men også en pussig suppe, satt sammen. Hvis en ser bort fra de amerikanske stjernene Ne-Yo og Jennifer Hudson, er det et visst Oslo World Music Festival-preg over programmet.

Den italienske delen av menyen, operapopgruppa II Volo, møttes, som britiske One Direction, under en talentkonkurranse. De tre synger popsanger på operavis, a la Josh Groban, og de kan med rette kalles et slags «opera-pop-boyband».

Stemmene er imponerende, særlig i lys av at de ikke er ferdige med tenårene ennå, men det gjenstår å se om de tre ikke blir for «eksotiske» for oss her oppe i nord.

Piero, Ignazio og Gianluca vil uansett sørge for at Middelhavslandene følger med. Belgiske Jonathan Vandenbroeck, eller Milow, er noe så sjeldent som en europeisk popstjerne.

Det er ikke så mange artister forunt å ha kommersiell suksess på tvers av Europa. Milow har gitt ut seks album og hatt hits i Sveits, Tyskland, Nederland, Østerrike, Spania, Sverige og Danmark. Det kan se ut som om Norge står for tur.

Til vårt europeiske måltid, må det også noe sydlig til. Noe tidløst. Fra Portugal kommer en gruppe som har oppfunnet sin egen sjanger. OqueStrada kommer med en sjarmerende og «dansbar» fado, som de kaller «Tasca Beat».

Og hva er en EU-fest uten litt «Balkan beat»? De sies å være verdens hardeste og kjappeste Balkan-brassband, i hvert fall sier de det selv. Den rumenske gruppa Fanfare Ciocarlia gjestet Oslo i fjor, i forbindelse med Oslo World Music Festival. Her møtte de serbiske Boban & Marko Markovic Orkestar til «Balkan Brass Battle». Det er usikkert hvem som vant, men de blir uansett et garantert høydepunkt under denne konserten. Se opp for kongelig dans under denne opptredenen.

Spesiell uke

Uka som Nobels fredspris deles ut i Norge er en spesiell uke for oss her på berget. Muligheten til å få dele ut en internasjonalt anerkjent pris, med store deler av verden som publikum, er en oppgave vi setter høyt. Som den fredsnasjonen vi ønsker å være, er dette kransekaketoppen vi koser oss med mot slutten av året.

Mennesker som skaper den forandringen vi andre bare prater om, hedres, og sakene deres får søkelyset rettet mot seg. Det kan diskuteres hvorvidt alle tildelingene har vært riktige, men prisens viktighet er udiskutabel. Så når prisen er delt ut og foredragene holdt, er det greit med en fest. Det blir kanskje ikke en uforglemmelig kveld, men med «litt for alle» og noe «nytt for alle», kan vi unne oss en familiekveld foran TV ‘en, med familien og et par titalls millioner seere i verden der ute.

Årets Nobel Fredspriskonsert går av stabelen i Oslo Spektrum Arena, tirsdag 11. desember klokka 20.00. ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 07.12.2012. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

---
DEL