Munn og klovsyke: En dyrepest tar sin hevn


Land som vaksinerer dyra sine mot munn- og klovsyke er "urene." Siden de vaksinerer, må de også ha sykdommen, er logikken. Det gjør at de ikke kan eksportere til "rene" markeder. I 1990 besluttet EU at de ville tilhøre de "rene" landene. Måten de gjorde det på, var å forby all vaksinasjon av dyr. Og resultatet? Eksporten av kjøtt gikk rett til himmels, og det samme gjorde profitten.

Email: c26@nytid.no
Publisert: 2001-03-22

Det var ikke bøndene som ønsket å stanse vaksineringen av klovdyr i EU. Ei heller skyldtes vedtaket en oppfatning om at munn- og klovsyke var utryddet for godt. Alle visste at Europa en eller annen gang ville få en ny omgang med pest. Alle var også enige om at det nettopp var en mangeårig tradisjon med vaksinering av dyr som hadde bidratt til å luke ut sykdommen i første omgang.

– Vi vil stå på barrikadene for å få fjernet den obligatoriske vaksineringen. I det øyeblikk Europa blir definert som “ren sone” vil en enorm barriere være overvunnet. Da vil vi få tilgang til svære markeder i det fjerne østen, sa sjefen for en av kjøttindustriens giganter, franske Socopa, i mai 1990.

En måned etterpå var denne industriens krav omgjort til gjeldende EU-lov. Det skjedde mens verdens helseorganisasjon WHO stod på sidelinjen og applauderte.

En falsk trygghet

Først utryddet EU munn- og klovsyke med vaksine. Så utryddet de vaksinen, og fikk munn- og klovsyke …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.

Abonnement kr 195 kvartal

Close
Logg inn