Motstanderne vant i Malvik

Eiendomsskatten er en saga blott i Malvik kommune. Arbeiderpartiet led nemlig et knusende nederlag ved valget.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

For første gang på 83 år mister Arbeiderpartiet makten i Malvik kommune, Johan Nygaardsvolds fødested og arbeiderbevegelsens vugge.

Til tross for et godt kommunevalg for SV: Det katastrofalt dårlige resultatet for Ap – med en tilbakegang på hele 15,7 prosent – gjør at den borgerlige siden er i flertall.

Dermed ligger alt til rette for at eiendomsskatten, som har splittet den gjeldstyngede bygda i Sør-Trøndelag under valgkampen, forsvinner før kommunen rakk å innføre den (se Ny Tid nr. 32 i år).

– Historisk

– Dette har vært et historisk valg. Ap har hatt makta siden 1920. Jeg regner nå med at vi på den borgerlige siden klarer å samarbeide, og at vi får fjernet eiendomsskatten, sier Anne Grete Torstensen (H).

Torstensen reagerte kraftig da Arbeiderpartiet og SV i fjor brukte flertallet sitt i kommunestyret til å innføre eiendomsskatt på boliger. Den hjemmeværende husmoren satte egenhendig i gang en underskriftskampanje mot skatten, og ble belønnet med fjerde plassen på Høyres liste til dette valget.

– Høyre gjorde det veldig godt, vi fikk 23,1 prosent av stemmene og sju mandater, sier Torstensen, som med det føyk rett inn i kommunestyret.

– Sabotasje

Når Ny Tid snakker med henne på telefonen, har hun akkurat gått gjennom underskriftslistene: Resultatet ble 2910 underskrifter mot eiendomsskatten.

– Og det til tross for at kampanjen ble utsatt for sabotasje. På Rema-butikken forsvant underskriftslistene på mystisk vis, mens innehaveren av Prix-butikken – gift med en Ap-dame i kommunestyret – åpen innrømmet å ha kastet listene som lå i hans butikk, forteller Torstensen, som har tenkt å ta godt vare på bevisene på hva folk mener om eiendomsskatten.

– Skuffa over Ap

SV-veteranen i Malvik – Herman Sneisen – må innse at eiendomsskatten, som han har vært en frontfigur for, går fløyten.

– Vi gjorde et kjempevalg og gikk fram sju prosent. Men jeg er skuffa over Ap; de fikk et ras mot seg og gikk tilbake med 15,7 prosent. Dermed fikk de borgerlige 17 mandater mot våre 14, sier Sneisen.

Han påpeker imidlertid at SVs framgang beviser at eiendomsskatten ikke var noen dårlig sak for partiet, tvert imot.

– De borgerlige har jo sagt at de vil fjerne eiendomsskatten. Men jeg tror de kommer til å bli nødt til å beholde den, når de møter virkeligheten og Malvik kommunes store underskudd og gjeld, mener Sneisen.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here