Møte med Shirin Ebadi

Den iranske Nobelprisvinneren Shirin Ebadi var nylig på fredskonferansen Voy X La Paz i Uruguay, hvor hun blant annet deltok i samtaler om menneskerettigheter og mulige veier til fred.

Avatar
Valdés er forfatter, antropolog og aktivist.
Email: agora158@gmail.com
Publisert: 01.06.2018

Den 71 år gamle iranske juristen Shirin Ebadi er liten av vekst, men stemmen hennes er stor. Ebadi ble uteksaminert fra universitetet i Teheran i 1969, seks år senere ble hun Irans første kvinnelige dommer, ved bydomstolen i hovedstaden. Hun mistet imidlertid stillingen etter at Ayatollah Khomeini kom til makten i 1979. Siden slutten av 80-tallet har hun utmerket seg som advokat og menneskerettighetsforkjemper. I 2003 ble hun tildelt Nobels fredspris, nettopp for sin fryktløse kamp for demokrati og like rettigheter for alle mennesker.

Den argentinske stiftelsen Fundacion Para La Democracia Internacional (Foundation For International Democracy) arrangerte nylig fredskonferansen Voy X La Paz (direkte oversatt fra spansk: «Jeg går for fred») i Montevideo. Stiftelsen arbeider for å øke bevisstheten rundt og å styrke de demokratiske prosessene i alle samfunnslag, og sammen med Nobelprisvinnerne Lech Walesa, Adolfo Pérez Esquivel og Rigoberta Menchu ble Shirin Ebadi invitert til konferansen for å diskutere mulige veier til fred i verden, og hvilke verktøy man har for å styrke arbeidernes vilkår.

Veien til fred

Shirin Ebadi (Foto: Ana Valdés)

Da Ny Tid møter henne, erkjenner hun at hun ikke vet så mye om Uruguay. Hun kjenner selvsagt til landets forrige president, José Mujica, og vet at han hadde tilnavnet «verdens fattigste president», at han er bonde og har arbeidet for å bedre forholdene for og rettighetene til de fattige. Jeg fyller ut bildet, forteller henne at Mujica var en av grunnleggerne av den kommunistiske geriljabevegelsen Tupamaros (Den nasjonale frigjøringsarmeen) på tidlig 60-tall, og ble fengslet etter militærkuppet i 1973. Utover 70-tallet og frem til 1985 hadde Uruguay det høyeste antallet politiske fanger per innbygger i verden, og Mujica slapp ikke ut av fengsel før i 1985. Ebadi blir overrasket over opplysningene. «Var det diktatur i Uruguay? Det visste jeg ingenting om. Når tok det slutt, og var det noen motstandskrig?» Tortur og terror mot egen befolkning var utbredt under diktaturet, effektiv motstandskamp var med andre ord svært farlig. Men til slutt var det folket som satte foten ned: Etter massive protester mot militærdiktaturet ble det i 1984 utlyst en folkeavstemning der spørsmålet var om folket fortsatt ville ha militærstyre eller ønsket en overgang til sivil regjering. Femtisju prosent av befolkningen sa nei takk til fortsatt militærstyre, og dermed startet prosessen som skulle avslutte diktaturet. Shirin Ebadi utbryter: «Men dette er jo ekte demokrati! Folket bestemte, de militære måtte forlate sine stillinger. I Iran har vi ikke ekte demokrati. I mange år har jeg holdt taler og agitert for å få vår regjering til å utlyse en folkeavstemning og endre vår forfatning. Vi trenger en sekulariseringsprosess i Iran, religion og stat bør ikke være en enhet.»

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.