Bestill sommerutgaven her

Mossad-agenter letter på sløret

Inside the Mossad: Imperfect Spies
Regissør: Duki Dror
(Israel)

Dokumentaren Inside the Mossad avslører tidligere Mossad-agenters spionhistorier fra innsiden – noen av dem til og med om nylige hendelser. 

Spioner og hemmelige agenter kan synes å leve eventyrlige og helt uvanlige liv, men i minst ett henseende er de akkurat som oss andre: De har et dyptfølt ønske om å snakke om sine bragder og dele en slags felles forståelse. Dette er i hvert fall en av mine konklusjoner etter å ha sett Inside the Mossad: Imperfect Spies, Duki Drors fascinerende, men urovekkende film om Israels etterretningsorganisasjon Mossad – ansvarlig for hemmelige operasjoner i andre land, inkludert drap.

Mossad havnet først i internasjonalt søkelys i 1960 da en gruppe ledet av politikeren og den tidligere etterretningsoffiseren Rafi Eitan lyktes i å kidnappe Adolf Eichmann, en av arkitektene bak Nazi-Tysklands Holocaust, som kostet seks millioner jøder livet. Eitan forsikret seg om at Eichmann ble brakt tilbake til Israel og stilt for retten. 

Denne dristige bragden var betydningsfull ikke bare på grunn av selve operasjonens suksess, men også fordi få stilte kritiske spørsmål til den moralske rettferdiggjøringen av den, ettersom Eichmann fikk sjansen til å forsvare seg i en rettssal. Men i årene etterpå har Mossad gjennomført mange operasjoner hvor terrorister og personer som er blitt ansett for å utgjøre en dødelig fare for landet, rett og slett er blitt drept. I filmen skildrer Eitan en slik hendelse, der en israelsk offiser i hæren som ble oppdaget mens han solgte militære hemmeligheter til et fiendtlig arabisk land, ble kidnappet i Europa. Kroppen hans ble siden sluppet fra et fly over Middelhavet.

Mossad-agenters historier

91 år gamle Eitan og en annen pensjonert Mossad-leder, den to år eldre Zvi Zamir, ser ut til å fryde seg over muligheten til å fortelle om alt de hadde forpliktet seg til å tie om i så mange år.
. . .

- annonse -

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

StrÅleforskning / Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet – bekymringsverdig feilinformasjon?Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet kritiseres i denne kommentaren for ikke å ta til seg betydelige mengder forskning om strålefarer.
Sykepleie / Jeg skal hjelpe deg. En sykepleiers farvel til eldreomsorgen (av Vigdis J. Reisæter)Efter et årti i norsk ældreomsorg kunne sygeplejer Vigdis J. Reisæter ikke længere holde ud at måtte give en beroligende pille til angste demente i stedet for en hånd at holde i og et øre at lytte med.
MiljØ / Det Oslofjorden trenger aller mest nåIfølge denne kronikken snakker Miljødirektoratets «Redningsplan for Oslofjorden» ned en reell restaurering av fjorden. Livet i fjæra og fjorden trenger restaurering på naturens egne premisser.
Selvrealisering / The Age of Fitness (av Jürgen Martschukat, …)Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
MidtØsten / UD kutter internasjonalt samarbeidHvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
Essay / Slik Gunda ser verdenPå hvilken måte kan menneskets fortelling om seg selv utfordres ved at man, i én time og trettitre minutter, betrakter verden gjennom blikket til en gris?
MidtØsten / Det dreier seg ikke om fred, men om smarte forretningerMens andre land var opptatt med covid-19, kunne arabere og israelere, uten innblanding utenfra, konsentrere seg om fred. Og forretninger.
Klima / The New Climate War (av Michael E. Mann)Er veganeres forsøk på å løfte kjøttskam eller droppe å fly løsningen på klimaproblemet? Våre endrede reise- og atferdsmønstre har det siste året bare i liten grad påvirket de globale klimagassutslippene.
Corona / De mere positive aspekter ved CoronaIntet har jo hast mere. Sygdom, død og økonomisk ruin er pandemiens markante spor, men i corona-tiden opstår også erkendelse og indsigt, som vi bør tage med os videre.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte