Bestill høstutgaven her

Mørketid i Hellas

For tredje år på rad går tusenvis av flyktninger i Hellas den kaldeste årstiden i møte uten at skikkelige vintertiltak er gjennomført.

Sist vinter bodde jeg sammen med flyktninger i en forlatt lagerbygning på den greske øya Lesvos. For mange var dette et bedre alternativ enn teltet de hadde fått tildelt av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) da de ankom Hellas fra Tyrkia. Vi var en broket gruppe mennesker fra blant annet Afghanistan, Syria, Pakistan, Burma og Etiopia, som skapte et hjem og et sosialt senter sammen med den tyske anarkistgruppen «No Border Kitchen».

Vinteren kommer. Vinteren var hard i fjor; for første gang på 13 år snødde det på Lesvos. I flyktningleiren Moria døde flere personer av kulderelaterte årsaker – til tross for at UNCHR hadde mottatt 14 millioner euro fra EU øremerket «winterization» av de greske leirene. Utover vårparten ble riktignok mange flyttet fra telt til såkalte isobokser (små containere), men med den stadige tilstrømningen av nye flyktninger til øyene, er mange på nytt forvist til å leve i telt. I år er forberedelser til vinteren . . .

Kjære leser. Opprett/åpne din frie leserkonto med din epost over for å lese videre.
(Har du abonnement, logg inn her.)

Emma Bakkevik
Internasjonal frilansskribent for Ny Tid
- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte