Monster med milliarder av øyne


USA kan snart få global tilgang til all privat datatrafikk i utlandet hver gang Microsoft, Google eller liknende selskaper er benyttet.

Kohler er fast anmelder for Ny Tid.
Email: hansgkkohler@web.de
Publisert: 2018-02-01

Kanskje var «digitalutopien» planlagt helt fra begynnelsen av: Moderne mennesker skulle gjøres digitalt avhengige på lik linje med alkohol eller narkotika. Når internett og sosiale medier er blitt uunnværlige både fysisk og mentalt, og de fleste offentlige tjenester som bank, post, handel, skole, utdanning, helse og omsorg er blitt digitalisert, kommer nye lover til: All digital kommunikasjon lagres, og myndighetene får ubegrenset tilgang til borgernes databruk på global basis. Terrorfaren benyttes som moralsk klubbe for å lovfeste ubegrenset overvåking av samfunnet. Klarer vi – mennesker av kjøtt og blod – å stå imot det digitale monsteret?

Advarsel. Avgjørelsen faller i år: Etterforskere i USA vil ha tilgang til data fra hele verden, og håper på å få grønt lys fra sin øverste domstol, Supreme Court. Alarmklokkene ringer høyt i EU, FN, regjeringer og store internasjonale næringslivs- og handelsforbund, som nå advarer om en skremmende fremtid for det frie internett – en fremtid som ifølge Der Spiegel og Die Zeit vil bli avgjort i Washington DC til sommeren.

Mange millioner webbrukere lagrer praktisk talt hele sitt privatliv i nettskyen – eposter, selvangivelser, dokumenter og fotografier. USAs Høyesterett vil kunne gi tilgang til data uansett hvilket land disse lagres i og uavhengig av hvilke lover som håndheves i de respektive land. Tilgang til informasjonen krever bare at selskapet som forvalter den er aktivt eller tilstedeværende i USA.

Etter Snowden-avsløringene om omfattende overvåking som økte skepsisen til amerikanske myndigheter, lagrer amerikanske firmaer nå flere av sine data i Europa, ifølge det tyske nyhetsmagasinet Focus Online.

Internasjonalt næringsliv vil enten måtte bryte loven i landet de holder til eller bli lovbrytere overfor amerikanske myndigheter.

Temaet overvåking er i ferd med å komme helt øverst på den politiske agendaen. De forente nasjoner, EU-kommisjonen og blant annet Irlands og Storbritannias regjeringer – ja, til og med konservative embetsmenn i USA – har engasjert seg i Microsoft-saken ved å skrive såkalte Amicus-brev, som gir ikke-delaktige parter muligheten til å uttale seg i en pågående rettsstrid. Også de tyske industriforbundene BDI og DIHK adresserer et slikt brev til Washington i disse dager.

Abonnement halvår kr 450

Til Høyesterett. Saken begynte for alvor å eskalere i 2013, da USAs justisdepartement etterforsket en …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)