Mødrehjem reddes likevel?

Skjebnen til Rachel Grepp-heimen og de andre familiesentrene i Oslo er utsatt til over nyttår. – Det betyr ikke at stykkprisordningen er uaktuell, sier byråd Torger Ødegaard (H).

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Etter at Ny Tid gikk i trykken forrige torsdag, kom meldingen om at bystyret i Oslo i siste øyeblikk hadde gjort helomvending og vedtatt at de fire private familiesentrene i Oslo skulle trekkes fra gjeldende finansieringsordning.

Som vi skrev i forrige nummer, hadde ledelsen ved Rachel Grepp-heimen og andre forberedt seg på et vedtak om å opprettholde stykkprisfinansieringen av institusjonsplasser innenfor barnevernet.

Ifølge styrer Ingrid Kviberg ved Rachel Grepp-heimen ville dette betydd kroken på døra for familiesenteret som i hovedsak huser voldsutsatte mødre med barn.

Nyheten om kuvendingen i bystyret ble først møtt med stor glede av Kviberg, hennes kolleger og kvinnene på familiesenteret.

– Nyheten spredte seg som ild i tørt gress, og vi opplevde raskt at sosialkontorer var på tråden og ville bestille plasser på Rachel Grepp-heimen dersom dette førte til reduserte priser. Hvis dette betyr at vi kan gå tilbake til finansieringsordningen før stykkpriskonseptet ble innført i fjor sommer, er dette en full seier, sier Kviberg.

Byråd for velferd og sosiale tjenester, Torger Ødegaard fra Høyre, heller imidlertid kalt vann i blodet.

– Dette betyr ikke automatisk at familiesentrene igjen blir lagt inn med rammebevilgninger, advarer Ødegaard.

– Sterk føring

– Det jeg foreslo, og som bystyret sa seg enig i, var at vi skal ha en ny og grundig gjennomgang av familiesentrenes finansiering. På nyåret vil resultatet så bli fremmet som en ny sak, presiserer byråden.

Hvorvidt konklusjonen blir at familiesentrene skal få en ny finansieringsordning eller må tilpasse seg stykkprisfinansiering, er et helt åpent spørsmål. Alt Ødegaard vil si om hans initiativ i bystyret forrige uke, er følgende:

– Dette er en sterk føring.

Byråden benekter imidlertid at han på noen som helst måte har mistet troen på ordningen med stykkprisfinansiering eller at medieoppmerksomhet har påvirket utsettelsen av vedtaket om familiesentrene.

– Oslo kommune kjøper tjenester fra 60 barneinstitusjoner. Det er ro om denne ordningen, men arbeidet familiesentrene gjør er så viktig at vi ville se på dette igjen, sier Ødegaard, som hevder at det er et bredt flertall, inkludert Ap og SV, i Oslo bystyre for den nye finansieringsordningen som det borgerlige flertallet innførte i fjor sommer.

– Vi får se

Leder i Kirkens Bymisjons avdeling for miljø og helse, Kjell Erik Øye, er opprørt over at byråden tar Ap til inntekt for sitt eget syn.

– Både Arbeiderpartiet og SV er mot stykkprisfinansieringen, og det burde Ødegaard vite, sier Øye, som representerer Ap i bystyret.

Han presiserer at bystyrets vedtak er krystallklart i forhold til å trekke de fire familiesentrene i Oslo ut av den nye finansieringsordningen. En annen sak er hva som blir vedtatt når saken fremmes igjen over nyttår.

– Vi har etterlyst en grundig gjennomgang av sentrene, så det hilser også vi velkommen. Så får vi se hva bystyret avgjør etter hvert, presiserer Øye i Kirkens Bymisjon, som driver Nanna Maries hjem, ett av de fire familiesentrene som har slitt etter at stykkprisfinansieringen ble innført.

– Fryktet dette

På Rachel Grepp-heimen, som eies av Kvinnebevegelsen i Arbeiderpartiet, bli ikke overrasket når Ny Tid refererer byrådens forklaring av vedtaket forrige torsdag.

– Vi fryktet noe slikt. Det hang litt i lufta om vedtaket betydde at vi skulle få lov til gå tilbake til ordningen med rammebetingelser, sier styrer Kviberg.

Nå spør hun seg om dette er et taktisk trekk fra byråd Ødegaards side.

– Jeg har hørt at han er glad for positiv oppmerksomhet. Kritikken i media har kanskje ført til at han tenker at det er et lurt trekk å utsette avgjørelsen til nyåret når ting har roet seg. Vi får se hva som skjer, sier Kviberg, som i likhet med Øye i Kirkens Bymisjon likevel er glad for at familiesentrene skal være gjenstand for en grundig gjennomgang.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here