Bestill høstutgaven her

Mobiliserer før Norges største militærøvelse 

Det organiseres nå flere mobiliseringsmøter mot NATO-øvelsen Trident Juncture rundt omkring i Norge. «Det er en stadig større oppbygging av militarisme i Europa, og det er farlig,» sier en av fredsaksjonistene til Ny Tid. 

Norge er vertsland for NATO-øvelsen Trident Juncture, som skal holdes i store deler av landet fra 25. oktober til 7. november. Sammen med andre norske fredsorganisasjoner ser styremedlem i Stopp NATO Henrik Hjelle for seg en aktiv høst:

«Vi vil bruke tiden fremover til å mobilisere større protestmarkeringer som finner sted i Trondheim 20. oktober, og i Bergen og Oslo 27. oktober,» sier Hjelle til Ny Tid.

Stopp NATO ble stiftet som følge av at antikrigsbevegelsen på 2000-tallet var blitt svekket. Fra å være et enkelt bloggested med oppstart i 2012, ble antikrig.no til opprettelsen av organisasjonen Stopp NATO i 2016.

Nå mobiliserer de sammen med andre fredsaktivister for en bevisstgjøring om konsekvensene av øvelsen og stiller spørsmålstegn ved Norges rolle i NATO.

Først i rekken av mobiliseringsmøter finner sted på Litteraturhuset i Bergen den 5. oktober, hvor filosof Jon Hellesnes holder foredrag om Norges engasjement i NATO (se sidesak). 

Foredraget er organisert av Stopp NATO, Internasjonal Kvinneliga for fred og frihet (IKFF)  og aksjonsgruppa «Aksjon mot NATO-øvelsen Trident Juncture».

«Dette vil også være et mobiliseringsmøte,» sier Hjelle til Ny Tid. 

Miljøskadelig og dyrt

«Det er tre viktige sider som er veldig problematiske med denne øvelsen,» ifølge Åse Møller-Hansen, medlem av  IKFF. Den første siden omhandler sikkerhet:  

«Øvelsen skaper en større spenning mellom NATO og Russland som er uheldig. En tilfeldighet eller en misforståelse kan bryte ut i noe større.»

«I det globale bildet ser vi hvordan interessene hos både Russland og USA står mot hverandre i Syria. Det kan lett ta fyr ‘både her og der’», sier Møller-Hansen til Ny Tid. 

Russland holder også en militærøvelse i høst med 300 000 mann involvert, Vostok-18. Denne er lagt til Sibir.

«USA forblir uberørt hvis det smeller i Skandinavia, Europa, Ukraina eller Syria, selv om det er USA som presser mest på,» sier hun.

«Det er en stadig større oppbygging av militarisme i Europa, og det er farlig.»

Hun trekker også frem de store økonomiske kostnadene en slik øvelse påfører samfunnet, kostnader hun mener burde vært brukt på noe annet: 

«Det er stor fattigdom i Europa i dag. Velferdsgoder bygges ned, mens det går veldig mye penger til militarisering. Det er helt unødvendig. Krig er en gammeldags måte å løse konflikter på og militarisme er en gammeldags måte å tenke sikkerhet på,» sier fredsaktivisten. 

«Man kunne opprettet et fredsdepartement der Norge kunne tatt en ledende rolle og vært en tydelig fredsnasjon.»
Åse Møller-Hansen

Hun trekker også frem hvilke skader øvelsen vil ha for miljøet: 

«Militæret er en miljøversting med gigantiske klimautslipp fra fly, båter og ikke minst kjøretøy på veiene.»

Møller-Hansen mener militæret er sterkt delaktig i å ødelegge livsvilkårene for fremtidige generasjoner. Hun ser et stort paradoks i at de som skal ivareta sikkerheten vår, ikke tar hensyn til miljøet. 

«Vi forbrukere prøver å kutte utslipp ved å ta mer tog heller enn å fly, vi sykler heller enn å kjøre bil, mens for [Forsvaret] er det bare å kjøre på uten en tanke for miljøet.»

Ønsker seg et fredsdepartement

Fylkene Hedmark, Oppland, Møre og Romsdal og Trøndelag blir særlig berørt når øvelsen starter 25. oktober. For Bergensalliansen er det viktig å spre informasjon om øvelsen gjennom løpesedler og stands. 

«Vi ønsker mer debatt om NATO i det offentlige rom,» sier Møller-Hansen om bakgrunnen for å invitere filosof Hellesnes til Litteraturhuset den 5. oktober. Hun kritiserer samtidig flere medier for en skjev vinkling av NATO-øvelsen. Hun vil se flere meninger på trykk i avisene hvor hun sjelden ser saker fra fredsbevegelsens arbeid. 

I en artikkel i Klassekampen 15. september understreket internasjonalt ansvarlig i Rødt, Marianne Gulli, behovet for en «grundig debatt om konsekvensene av NATO-medlemskapet.»  Jeg spør om Gulli er inne på det IKFF etterspør: 

«Ja, vi må åpne opp debatten. Nå er debatten innelukket og stengt for andre tanker,» sier Møller-Hansen og trekker frem tidligere statsminister Einar Gerhardsen som en av få som i sin tid har hevet røsten mot tendensene innenfor NATO. 

«NATO-øvelsen aktualiserer at vi går i en retning mot mer militarisme og voldsretorikk, mens vi mener at man helt klart kunne gått en annen vei. Man kunne for eksempel opprettet et fredsdepartement der Norge kunne tatt en ledende rolle og vært en tydelig fredsnasjon, slik Arbeiderpartiet uttrykte det i Soria Moria-erklæringen. Vi kunne våget å heve røsten og skape alternativer til den utviklingen som pågår nå.» 

Møller-Hansen ser for seg at med et fredsdepartement ville det ha sittet en representant ved kongens bord i regjeringen når avgjørelser ble tatt:  

«En som ville holdt tilbake og som hadde kommet med innsigelser den gangen Norge bestemte seg for å gå inn i Libya – en som så etter alternativer til bomber.»


Høstens tre store prostetmarkeringer:

20.10. Trondheim. Sted: Tordenskjoldparken kl. 13.
27.10. Oslo. Sted: Jernbanetorget kl. 13.
27.10. Bergen. Sted: Øvre Vågsallmenningen kl. 15.

Deltakere som stiller seg bak protestene i Oslo er så langt: Stopp NATO, Norge ut av NATO, IKFF, Bestemødre for fred, Rødt, Rød Ungdom, Rødt Oslo, NKP, Ungkommunisme, Sosialistisk Ungdom, SV, LO i Oslo. 

Utover dette vil Rødt også ha egne markeringer.  

For mer informasjon om markeringene og andre arrangementer i forbindelse med TRJ18 henviser vi til aksjonsgruppen på Facebook: Aksjon mot Nato-øvelsen Trident Juncture, og dagspressen.

Se også «Norge har blitt en krigsnasjon»

Kaisa Ytterhaug
Ytterhaug er frilanser i Ny Tid.

1 kommentar

  1. Takk for viktig og betimelig artikkel. Militærets fotavtrykk er DEN elefanten i stuen vår. Måten militæret tar seg til rette er en byll som må stikkes hull på. Over 30 organisasjoner har signert et felles opprop: ”Nei til opprustning i Norden”. Fredsbevegelsen arbeider for bærekraftige alternativ til krig og militarisme – men før vi klarer å forene kreftene med miljøbevegelsen, vil sløsingen med ressurser, miljøødeleggelser og uhemmede klimautslipp fortsette sin farlige kurs.

    Krig eller klode! På tide å velge – og vise at vi sier STOPP!

    La oss få med slekt, venner og kjente under høstens store protestmarkeringer mot Nato-krigsøvelsen, og militarisme generelt.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte