Mladic bak lås og slå, men Balkan fortsatt på bar bakke


The Trial of Ratko Mladic er en informativ dokumentar som lar krigsforbrytertribunalets kontroverser ligge.

Frilansskribent.
Email: siri@nytid.no
Publisert: 2019-03-01
The Trial of Ratko Mladic

Robert Miller,Henry Singer (Norge/Storbritannia)

Ratko Mladic, general og øverstkommandant for den bosnisk-serbiske hæren under krigen i det tidligere Jugoslavia, betraktes av mange som en av de hovedansvarlige for de grusomme forbrytelsene som fant sted i Bosnia-Herzegovina fra 1992 til 1995.

Etter at han hadde vært på flukt i 16 år, arresterte serbisk politi omsider Mladic i Serbia i mai 2011. Rettssaken i den internasjonale domstolen og krigsforbrytertribunalet i Haag, ICTY, startet samme måned året etter – nesten 20 år etter krigsutbruddet.

Domstolen fant Mladic skyldig i 10 av de 11 tiltalepunktene, som omfattet både folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Mange har ventet på at Mladic skulle få sin dom, og i en alder av 73 år ble han i november 2017 dømt til fengsel på livstid.

The Trial of Ratko Mladic vises i forbindelse med Oslos største dokumentarfilmfestival – Human, fra 25. februar til 3. mars – og inviterer oss inn i rettssalen og kontorene i Haag, hvor de forbereder saken mot Mladic. Filmen fungerer som et historisk tilbakeblikk der vi ser videomaterialet fra krigen i Bosnia, men også hvordan utgravingen av massegravene foregår. Vi er vitne til flere rørende scener, blant annet øyeblikket der Elvira Karagic får en telefon hvor det bekreftes at hennes fars og onkels legemer er funnet i en massegrav i landsbyen Prijedor, nord i Bosnia – hele 22 år etter at de forsvant under krigen.

RATKO MLADIC

På trygg grunn

I forkant av visningen har jeg forberedt meg på at dette vil oppleves som en tung film. The Trial of Ratko Mladic er heller ikke noe lystig skue. Men som følge av krigens grusomme historie, og Mladic’ rolle i den, er det likevel interessant å se denne 99 minutter lange forseggjorte og informative dokumentaren.

Abonnement halvår kr 450

Den generelle oppfatningen i Serbia at den internasjonale domstolen i Haag er partisk og ikke har særlig legitimitet.

Dette er en beskrivende dokumentasjon av vitnesbyrd, rettergangen og tilbakeblikk på krigen i Bosnia. På spørsmålet om hva som er regissørenes egentlige mål, tror jeg svaret er like rett fram som filmen deres: å dokumentere rettergangen til en av Europas mest ettersøkte krigsforbrytere i moderne tid.

Det burde likevel være …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)