Mister troen på verden

FN, arabiske land og Europa svikter oss, fortviler palestinske overlevende her i Gaza. Kreftliknende sår gjør at leger mistenker bruk av israelske fosforbomber.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 16.01.2009

Lørdag er det tre uker siden Israels krig mot Gaza startet den 27. desember. Palestinerne her i Gaza forteller skrekkhistorier som denne nådeløse krigføringen fra Israels side har ført til. Samtidig har de ingen forbindelse til verden utenfor. Tiltroen til verdenssamfunnet blir stadig mindre.

En 80 år gammel mann fra flyktningleiren Jabalya forsøker å regne opp alle de gangene det palestinske folket har flyktet målløst omkring fra et sted til et annet. Han ramser opp for oss massakrene de har lidd under fra 1948 og frem til i dag. Han nevner Deir Yassin, Sabra, Shatila i Libanon og andre steder.

– Det nytter ikke å gå til FNs sikkerhetsråd, de er styrt av USA, mener han.

– Tonnevis av bomber slippes ned på oss, og ingen kan komme hit for å hjelpe.

Den gamle mannen lurer på om det finnes noen menneskelighet igjen.

– Vesten snakker alltid om demokrati og menneskerettigheter. Hvor er de blitt av? Dersom ikke ødeleggelser og katastrofer av dette omfanget beveger verden, hva er det da som gjør det?

Ville bli pilot

Noe av den samme reaksjonen møter vi fra den fortvilte familiefaren Ashour Radwan på likhuset. Han har akkurat funnet sine to døde sønner på 12 år. Familien hadde blitt tvunget til å flytte hjemmefra til et sted de trodde var tryggere. Etter flere dager i skjul fra luft-, sjø- og bakkeangrep snek de to sultne 12-åringene seg ut for å hente mat og vann. Men de vendte aldri tilbake. Ashour forteller om dagdrømmene til de to guttene. En av dem drømte om å lære å fly, slik at han kunne få familien vekk fra dette fengslet.

– En gang sa han til meg: «Pappa, jeg vil bli pilot slik at jeg kan fly deg og familien vår ut av Gaza for å se verden,» forteller grønnsakshandler Radwan.

Han er på sammenbruddets rand. Klar for å begrave sine barn. Sarkastisk utbryter Radwan:

– Se her på likhuset: Halvparten av de døde er kvinner og barn. Er de terrorister? Vi har vært under beleiring så lenge nå. Det er ikke vann, mat eller elektrisitet. Hva har vi gjort? Hvor er den arabiske samvittigheten? Hvor er FN? Hvor er Europa? De ser alle på oss og gjør ingenting, som om de har blitt døve og stumme.

Etter hvert som Israels krig mot Gaza fortsetter, blir den humanitære krisen og helseforholdene stadig verre på alle nivåer. Dødstallene siden krigen begynte steg ifølge sykehuskilder onsdag til over 1000. Over 4000, halvparten kvinner og barn, er såret.

Sykehusene på Gaza-stripen har så en akutt mangel på nødvendig utstyr, medisiner og andre nødvendigheter at alvorlige tilstander er forverret. Riktignok er grenseovergangen ved Rafah mot Egypt delvis åpnet for å slippe inn humanitær og medisinsk hjelp, i tillegg til at noen sårede får slippe inn i egyptiske byer for å få behandling.

Helsevesen for fall

Basem Naeim, helseminister i Gaza, advarer nå mot at hele helsevesenet sto i fare for å bryte helt sammen på grunn av de store manglene på, og ødeleggelsene av, medisinsk utstyr.

Han legger til at sykehusene og klinikkene på hele Gaza-stripen er overfylt med så mange sårede og skadde at det ikke er kapasitet til å ta inn flere enn mellom 25 og 65 hver dag.

Legen Husein Ashour ved Shefaa, det største sykehuset i Gaza by, sier at «når vi ser nærmere på skadene de sårede har fått, er det ingen tvil om at Israel bruker våpen som er forbudt internasjonalt og som forårsaker noen av de samme plagene som hos kreftrammede.»

Ashour forteller at en norsk lege [Mads Gilbert, red. anm.] som jobbet i Irak, sa at denne typen våpen er brukt av amerikanerne under deres operasjoner der. Den norske legen kom siden til Gaza som frivillig for å behandle ofre for den israelske krigføringen.

Kreftliknende sår

Våpnene som er blitt brukt i Gaza, har ført til alvorlige skader på vevet som i løpet av noen måneder kan føre til kreftliknende sår. Lege Husein Ashour vil ikke svare på om han tror Israel bruker fosforbomber mot sivile. Men andre medisinske kilder på Gaza-stripen bekreftet at israelske soldater bruker fosforingredienser. Israel har innrømmet bruk av fosforbomber i krigen mot Hizbollah i Libanon i 2006. Når den hvite fosforen kommer i kontakt med oksygen, begynner den raskt å brenne og oksidere. Reaksjonen skaper sterk varme og avgir en gul røyk. Medisinske kilder i Gaza mener at den israelske hæren bruker ukjente typer våpen som gir ofrene forbrenninger helt inn til beinet. Andre typer våpen har ført til at folk som er utsatt for dem, nesten er blitt kvalt, ifølge de samme kildene. Verre er det at den israelske hæren med vilje skal ha hindret ambulanser i å komme frem så ofrene ikke skal få behandling i tide.

Egypt har på sin side lukket sin Rafah-grense hermetisk, selv om enkelte egyptiske og utenlandske leger har fått lov til å reise inn.

Nødhjelp blir stående

Den humanitære krisen blir verre for hver dag som går. FNs organisasjon for støtte til palestinske flyktninger (UNRWA) måtte nesten stanse sine utdelinger av mel og andre viktige næringsmidler på grunn av bombingen og de stengte grensene som knytter Gaza-stripen til både Egypt og Israel. Store mengder forsyninger som er sendt fra mange kanter av verden, hoper seg opp ved grensene, først og fremst på egyptisk side, men ingen får lov til å føre dem inn hit.

Lidelsene i Gaza blir enda verre av at israelske kampfly etter sine bomberaid har ødelagt kraftstasjoner som forsyner så vel sykehus som sivile boliger med strøm. Folk bruker gjødsel og tre til å lage mat på. Også denne formen for matlaging kan være farlig, fordi de israelske bombene gjerne kan ramme barn som våger seg ut for å plukke trevirke og søppel til matlagingen. I tillegg har israelske fly sluppet ned løpesedler til folk i Rafah, grensebyen mot Egypt, og oppfordret folk til å forlate husene sine før de er blitt bombet sønder og sammen. Påskuddet var å ødelegge tunnelene i et område hvor Israel mener det foregår smugling av våpen.

Tilbake sitter de 1,5 millioner innbyggerne på Gazastripen. Den gamle mannen på 80 år, fra flyktningleiren Jabalya, har ikke lenger tro på noen initiativer, verken arabiske, europeiske eller amerikanske.

– La det være opp til Gud, avslutter han.

Oversatt fra arabisk av Talab Mahadi og Ingrid Sande Larsen

Mustafa Habosh er journalist i det palestinske nyhetsbyrået Al Fajer El Jadeed, med hovedkvarter i Gaza by. Denne teksten er skrevet eksklusivt for Ny Tid, i samarbeid med den arabiske tv-kanalen Al-Jazeera.

Gaza-krigen

Ifølge sykehuskilder er over 1000 palestinere nå drept og 4400 såret. Minst 40 prosent av de drepte er kvinner og barn. Ti israelske soldater og tre sivile er drept i kamp eller av raketter avfyrt av Hamas mot Israel.

  • 19. juni: En egyptisk-forhandlet våpenhvile mellom Israel og Hamas starter.
  • 5. november: Israel stenger alle sine grenser til Gaza.
  • 14. desember: Hamas’ politiske leder Khaled Meshaal offentliggjør at våpenhvilen med Israel ikke vil bli forlenget fra 19. desember.
  • 19. desember: Våpenhvilen utløper offisielt.
  • 21. desember: Israels utenriksminister Tzipi Livni sier at hennes hovedmål hvis hun vinner valget 10. februar, vil bli å kaste Hamas fra makten på Gaza.
  • 27. desember: Israel begynner sitt angrep på Gaza med våpenangrep som dreper mer enn 225 palestinere. En israeler blir drept i Hamas’ rakettangrep.
  • 4. desember: Israel deler Gaza i to og omringer Gaza by med bakkestyrker.
  • 12. januar: FNs menneskerettighetsråd fordømmer i en ikke-bindende resolusjon Israels militære operasjon.
Kommentarer