Minner som trenger gjennom rom og tid

Roma undersøker det sosiale hierarkiet i 70-tallets Mexico, og avslører hvor sammenflettet klasse og etnisitet er. Filmen er regissør Alfonso Cuaróns mest personlige – og beste – hittil.

Avatar
Lørdahl er journalist, kritiker, dj og fast skribent i Ny Tid.
Email: tommy@oslofilmfestival.com
Publisert: 03.12.2018
Roma

Alfonso Cuarón (Mexico, USA)

Seks år etter den Oscar-vinnende kjempesuksessen Gravity, med skuespillerne Sandra Bullock og George Clooney, er regissøren, manusforfatteren, fotografen og filmklipperen Alfonso Cuarón klar med ny film: Roma. I september gikk den helt til topps på filmfestivalen i Venezia, og regissøren kunne ta Gulløven med seg hjem til Mexico by.

Hjembyen er også åstedet for Roma. For første gang på 16 år, altså ikke siden gjennombruddet Og mora di også, har han laget film med sitt morsmål, spansk. Denne gangen inkluderer han i tillegg språket mixtekisk, som snakkes av den indianske delen av innbyggerne i Mexico.

Hyllest til kvinnene

Roma er Alfonsos klart mest personlige filmprosjekt hittil. Vi kommer i nærkontakt med livet til en middelklassefamilie i Mexico by gjennom ett år, tidlig på 70-tallet. I huset bor mor, far og fire barn – tre gutter og en jente. Den yngste er bygd på Alfonso selv, og er ti år gammel. Dessuten – og ikke minst – familiens hushjelp (og morens reserve), som i meksikansk tradisjon er nesten 100 prosent del av familien.

Faren forlot kone og barn. Dermed gir Alfonso fokus til de to viktigste kvinnene i sin oppvekst: sin biologiske mor og kvinnen han fortsatt kaller sin «andre mor». Roma er ikke så mye en memoar som den er en hyllest til oppofrelsene kvinnene gjør for familien – både sin egen og den de ivaretar gjennom jobben som hushjelp. Marina de Tavira, som spiller moren, er filmens eneste profesjonelle skuespiller, og kjent fra film, tv og særlig teater. Yalitza Aparicio, som innehar filmens andre store rolle, er amatør, men minst like imponerende på lerretet.

Filmen er Cuaróns beste hittil, og har usedvanlig vakre scener.


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer. (Du har allerede lest 3 gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer