IN-BETWEEN

Min nabo, min bror


NYSKAPENDE: Eksperimentelle kortfilmer inntar hovedscenene i Berlinalen 2019.

Young er fast filmkritiker for Modern Times Review.
Email: neilyounggb@gmail.com
Publisert: 2019-05-27

Berlin gjør ting på sin egen måte. I fjor skapte juryen ved den ærverdige filmfestivalen i hipsterhovedstaden mye furore ved å gi Gullbjørnen til en hybridfilm som forbandt dokumentar og fiksjon, en outsiderfilm som de færreste tenkte på som en viktige priskandidat: Adina Pintiles intime essay om seksualitet og kroppsbilde, Touch Me Not. Tolv måneder senere gikk tremannsveldet som var ansvarlig for å tildele festivalens kortfilmvariant – også en gullbjørn – enda lenger.

Koyo Kouoh (Senegal), Vanja Kaludjercic (Kroatia) og Jeffrey Bowers (USA) bestemte seg for en ikke-fortellende eksperimentell kandidat, noe som er et dristig valg for en festival med en så høy profil som denne. Umbra av den tyske duoen Florian Fischer og Johannes Krell er en halv-abstrakt, forlokkende gåtefull 20-minutters utforskning av naturlig mørke, der de særlig tar i bruk de merkverdige skyggeeffektene som kan oppstå under en solformørkelse. «Vår formelle ambisjon i alle våre filmer», kommenterte regissørene, «er å skape en audiovisuell opplevelse som ligger så nær som mulig klardrømmer eller lucid dreams – og dermed utforske sanseevnens grenser.»

Svanesang

Mens filmen selv er nedtonet og andante, er tildelingen av Gullbjørnen til en kortfilm som Umbria slående, og dessuten den første «hjemmeseieren» siden Helke Sander vant for Vest-Tyskland i 1985 – og en sensasjonell finale i Berlinale-karrieren til Maike Mia Höhne, som har vært leder for kortfilmseksjonen siden 2007. I motsetning til andre avdelinger av Berlinalen – et flytende monster av et arrangement som mange anser som villfarent etter at Dieter Kosslick ble gjort til kunstnerisk direktør i 2001 – har kortfilmseksjonen alltid utvist intelligens og demonstrert en veloverveid, disiplinert og fokusert kuratering (bare 26 filmer kom gjennom nåløyet i år) med en særlig vekt på det nyskapende og avantgardistiske.

IN-BETWEEN

Det ligger en viss ironi i at Höhne skal trekke seg for å ta over Hamburg …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?
Abonnement kr 195/kvartal