Miljøsvineri kan stoppe Thule-avtalen

Omfanget av den amerikanske forsøplinga av den sårbare grønlandske naturen har sjokkert innbyggerne på verdens størst øy. Nå truer gamle miljøsynder og tonnevis av tungmetaller med å stoppe en ny avtale om Thule Air Base.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Den danske utenriksministeren Per Stig Møller har de siste ukene jobbet knallhardt for å tilfredsstille både Pentagon og befolkningen på Grønland. USA vil bygge ut Thule Air Base på Grønland til å bli en viktig del av det amerikanske missilskjoldet. Danskene er interesserte i å gi USA grønt lys, men de tør ikke uten videre å overkjøre de grønlandske politikerne. En for tydelig overkjøring vil dessuten skade forholdet mellom Danmark og Grønland som fra før er anspent.

Best som Per Stig Møller er ved å få i havn en ny avtale med Grønland som åpner for at han kan gi USA ja til utbygging av Thule Air Base, dukker miljøskandalen opp.

At USA gjennom hele etterkrigsperioden har brukt flere områder på Grønland som rene søppelplasser er ikke noe nytt. Den grønlandske kulden tar godt vare på alt som kastes, og amerikanerne har kastet store mengder militært materiell.

Per Stig Møller har de siste ukene forhandlet med det grønlandske hjemmestyret om grunnlaget for en ny forsvarsavtale. Den gamle er fra 1951 – det vil si fra den tiden Grønland fremdeles var en dansk koloni. En avtale det grønlandske folk aldri har blitt spurt om, og som dessuten har regulert all militær aktivitet på Grønland uten at lokalbefolkning har blitt etterspurt.

Utsett forhandlingene

De siste dagene har tv-bilder fra områdene rundt Thule-basen vist at de amerikanske miljøsyndene ligger som store åpne sår i den grønlandske naturen. Reaksjonene kom umiddelbart i den grønlandske hovedstaten Nuuk. Det bør ikke underskrives noen avtale med Danmark eller USA før omfanget av miljøskandalen er kartlagt, kostnadene for opprydding vurdert og ansvaret for oppryddingen klarlagt.

– Vi har et ufravikelig krav, og det er at amerikanerne rydder opp etter seg i Grønland, sier lederen for utenriks- og sikkerhetskomiteen i det grønlandske landstinget, Jensine Berthelsen.

Miljøspørsmålet har stått sentralt i forhandlingene mellom Danmark og Grønland de siste ukene. Danmark har tidligere i vinter underskrevet en avtale om tilbakelevering av Dundas-området ved Thule-basen i det nordvestlige Grønland.

Jensine Berthelsen har bedt Danmark om svar på om de vil kreve av USA at de skal rydde opp etter seg. Danmark har overfor Grønland forpliktet seg til å ta kostnadene ved oppryddingen i det amerikanske miljøsvineriet i isødet. Nå vil Grønland ha svar på om Danmark vil ansvarliggjøre USA for at de har ødelagt store jakt- og fiskeområdet for lokalbefolkningen.

USA har hittil ikke ønsket å rydde opp etter seg, men tirsdag følte den amerikanske ambassaden at skandalen kan stoppe forhandlingene med Grønland, og de gikk for første gang ut og sa at det skal ryddes opp.

Informasjonssjefen ved den amerikanske ambassaden i København, Christopher Fitzgerald, sa tirsdag at Thule Air Base tar miljøansvaret i fullt alvor, og at de jobber intenst for å leve opp til lokale lover og regler.

– Vi jobber med å rydde opp i de gamle søppeldeponiene, sa Fitzgerald og viste til at basen allerede har sendt 18.000 oljetønder til Danmark der de blir behandlet som spesialavfall. Tøndene har ligget og rustet i tiår i den grønlandske naturen.

Lederen for den grønlandske miljøorganisasjonen Uppik, Jens Peter Lange, kaller behandlingen av Grønland for uanstendig.

– USA må rydde opp etter seg. Hvis ikke de gjør det må det være Danmark som tar på seg regningen, sier Lange.

Og det er liten tvil om at Danmark kommer til å sitte igjen med hele regningen. USA presset Danmark til å ta tilbake Dundas-området slik det ligger. Her kommer Danmark til å måtte bruke millioner til å rydde opp. Det området som det nå snakkes om er flere ganger Dundas, og det er liten tvil om at det er snakk om milliarder av kroner som må brukes før den naturen i Thule-området igjen er forsvarlig å ferdes i for folk og dyr. I dag ligger store områder øde og er direkte farlige å ferdes i for alt levende.

Vanskelig situasjon

Den grønlandske landstyreformannen, Hans Enoksen, sier til KNR/Grønlands Radio at opplysningene om miljøsyndene gjør situasjonen vanskelig, selv om Per Stig Møller gjør alt han kan for å berolige politikere og folk på Grønland om at Danmark skal løse floken.

De lokale miljømyndighetene på Grønland vet ingenting om hva slags søppel amerikanerne har kvittet seg med på de 54 søppelplassene amerikanerne har opprettet på Grønland. Grønlandske myndigheter nektes rett og slett adgang til søppelplassene og de har heller ikke fått opplysninger om hva slags søppel og hvilke typer tungmetaller amerikanerne har kvittet seg med.

Greenpeace har satt fokus på forsøplingen av naturen ved Thule, og sier i en uttalelse at en 4000 sider stor amerikansk rapport om miljøtilstanden ved Thule er full av feil. Miljømyndighetene på Grønland sier også at de opplysningene de har fått er mangelfulle og de verdiene amerikanerne har brukt på langt nær er i nærheten av de internasjonale standarder for utslipp som finnes. Det skal blant annet i en av de første prøvene som ble tatt være påvist ekstremt høye verdier av PCB.

Greenpeace sier i en uttalelse at det er direkte skammelig av Danmark og USA å presse igjennom en ny forsvarsavtale med Grønland på nåværende tidspunkt. Greenpeace påpeker at det i virkeligheten ikke finnes noen fullstendig oversikt over hva amerikanerne har etterlatt i den grønlandske naturen.

Regjeringen må svare

De grønlandske folketingsrepresentantene Kuupik Kleist og Lars Emil Johansen følger nøye med i debatten. Kuupik Kleist har i et brev til tre danske statsråder bedt om svar på hva de egentlig har gjort i denne saken og om de har vært informerte om feilinformasjonen fra amerikanerne. Kuupik kleist krever klare svar fra miljøminister Hans Christian Schmidt, utenriksminister Per Stig Møller og statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Kuupik Kleist viser blant annet til at grønlandske representanter i Folketinget i flere tiår har forsøkt å påpeke at det har foregått en dumping av miljøfarlig avfall på Grønland. Så langt tilbake som i 1982 garanterte Tom Høyen, daværende grønlandsministeren i Poul Schlüter-regjeringen, at Danmark skulle undersøke saken og bruke lovverket til å få ryddet opp i det som skjedde på Grønland.

I dag vet vi at Danmark ikke har gjort nok, og når Per Stig Møller kommer til Grønland på tirsdag, 14. mai, for å skrive under avtalen som skal legge grunnlaget for at Thule Air Base kan bli en del av det amerikanske missilforsvaret, er det ikke sikkert han får noen grønlandsk underskrift.

På Grønland har både innbyggere og de folkevalgte fått nok av danske og amerikanske garantier som ikke er verdt papiret de er skrevet på.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here