Militariseringen av samfunnet

Er vi virkelig klar over hva USAs bruk av amerikanske droner til regelrette henrettelser vil bety i fremtiden? Dette ble diskutert både i forbindelse med filmen Drone under en paneldebatt på Nobels fredssenter nå i november, i siste nummer av tidsskriftet Vagant, og i nye avdekninger gjort av amerikanske nettidsskriftet The Intercept, som avslører alarmerende […]

Ansvarlig redaktør i Ny Tid
Email: truls@nytid.no
Publisert: 2015-11-11

Er vi virkelig klar over hva USAs bruk av amerikanske droner til regelrette henrettelser vil bety i fremtiden? Dette ble diskutert både i forbindelse med filmen Drone under en paneldebatt på Nobels fredssenter nå i november, i siste nummer av tidsskriftet Vagant, og i nye avdekninger gjort av amerikanske nettidsskriftet The Intercept, som avslører alarmerende tendenser til en militarisering av våre omgivelser.
Man antar at rundt 4000 mennesker de siste årene har blitt henrettet ved bruk av droner. Ifølge Tonje Hessen Schei, regissøren bak Drone, lykkes man bare i to prosent av tilfellene å henrette «high value militants». De fleste som drepes er sivile, men klassifiseres likevel i ettertid som fiender drept i stridigheter. Droneoperatøren Brandon Bryant, varsleren som står frem i filmen, fortalte på Nobels fredssenter at bare to prosent av de amerikanske politikerne har militær erfaring. Beslutningene bak bruken av droner kommer fra folk som vet lite om hva slags helvete krig er, og hva det medfører av traumer. Selv er Bryant på ISIS’ dødsliste, og de har inkludert hans bestemor også. Hele familien hans forakter ham. Brandon fortalte også at en rapport fra amerikanske veteraner (fra 2009–2012) anslår at 22 tidligere soldater daglig tar livet av seg på grunn av traumer. Undersøker man, er nok tallet noe lavere hvis man legger en lengre periode til grunn – men blant veteranene i USA begår 50 prosent flere selvmord enn i USAs befolkning for øvrig.
Brandon var selv ikke langt unna da han slet som verst med selvforakt etter å ha drept 14 mennesker via dataskjermen. Han var så langt nede det er mulig å komme da han med både intelligens og hjerte tok inn over seg hva de faktisk hadde drevet med. Etter å ha skrevet en artikkel i Der Spiegel endte han opp som deltaker i den norske filmsuksessen Drone, og reiser nå verden rundt med filmen. Drone har premiere i New York senere i november.

Poenget er at det haster å få et reflektert forhold til dette. Slik det skrives i siste nummer av Vagant (nr. 3–2015), er det mentaliteten som følger med denne nye overvåkningen og dødbringende teknologien som har størst effekt på samfunnet. Og da snakker vi ikke utelukkende om småpiker i Pakistan, Jemen eller Afghanistan som ikke tør leke ute eller gå på skolen fordi de har sett eller hørt om uskyldige som sprenges i filler. Bryant selv så en liten pike løpe i sikkerhet da hun hørte dronen han førte. Han …

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.