Midtøsten denne uka

Palestinere protesterer mot Gaza-røykteppet Tjukk røyk stiger fra brente gummidekk langs Muren på Vestbredden. Aksjonerende palestinere håper det skal overskygge røykteppet som tilbaketrekningen fra Gaza legger over håpløsheten deres. “Den svarte røyken symboliserer hvordan Muren sperrer oss inne, fordriver, berøver og dreper oss mens verden tier,” sier en 43 år gammel aksjonist. I byene Biilin […]

Palestinere protesterer mot Gaza-røykteppet

Tjukk røyk stiger fra brente gummidekk langs Muren på Vestbredden. Aksjonerende palestinere håper det skal overskygge røykteppet som tilbaketrekningen fra Gaza legger over håpløsheten deres. “Den svarte røyken symboliserer hvordan Muren sperrer oss inne, fordriver, berøver og dreper oss mens verden tier,” sier en 43 år gammel aksjonist. I byene Biilin og Burus ble seks palestinere og en israelsk aktivist såret av gummikuler fra israelske soldater. Etterpå raided soldatene byen, skjøt mot boliger og slapp tåregass og lydbomber.

Kilde: Al Jazeera

Saudi Gazette roser Egypt

De mistenkte for Londonbombene viste seg å være britiske statsborgere av pakistansk opprinnelse. Bombene i Sharm el-Sheik har derfor styrket mistroen mot Pakistan og brakt landet i ytterligere vanry, skriver arabiske Saudi Gazette. Avisa roser Egypt for å utelukke Pakistan ettersom en av gjerningsmennene har vist seg å være egypter.

Stigmatiseringen av Pakistan som hekkeplass for ekstremisme med et suspekt utdanningssystem, driver flere pakistanske arbeidere til Saudi Arabia, ifølge avisa. Den understreker at de muslimske skolene ikke klekker ut terrorister, men ofte har vært fattige barns eneste kilde til mat og klær. De fleste skolene bannlyser våpen, men ledelsen må selvsagt være på vakt mot ekstremistiske krefter. Avisa roser Pakistans regjering for å rydde opp når det gjelder ytterliggående i landet, men advarer mot å krype for “vestlig hysteri”.

Kilde: Saudi Gazette, Saudi Arabia

Vatikanet fordømmer Israel

Forrige mandag fordømte paven offentlig terroren i Egypt, Tyrkia, England og Irak, men nevnte ikke en palestinsk selvmordsbombe som den 12. juli drepte fire israelere og såret 90 i den israelske byen Netanya. Israels utenriksdepartement kalte da Vatikanets utsending til Israel inn på teppet. En pressetalsmann for Vatikanet forklarte i en uvanlig skarp tone at israelske gjengjeldelsesaksjoner ofte brøt med internasjonal lov, og at det var umulig å offentlig fordømme bare det ene. Talsmannen understreket at paven hadde omtalt Netanyabomben med samme betingelsesløse fordømmelse som annen terror, og at det var overraksende at man betvilte pavens holdning.

Kilde: Haaretz, Israel

Arabiske journalister mot terrorisme

Arabiske journalisters forbund har fordømt terroristers drap på uskyldige mennesker i den arabiske verden. Forbundslederen Salah El Din sier at det som har skjedd i Bagdad, Beirut, Sharm El Sheik og Saudi Arabia er voldens ytterpunkt og uakseptabelt fra både arabisk, islamsk og internasjonalt synspunkt. Forbundet har likeledes fordømt drap på palestinere i de okkuperte områdene og på egyptiske og algeriske diplomater. Forbundet oppfordrer journalister i den arabiske verden til i både skrift og tale å bekjempe terrorisme.

Kilde: Al Hayat, Storbritannia

Brasilianer-drap på Al-Jazeera

Brasilianeren Jean Charles Menes ble drept av politiet i London fordi han liknet en asiatisk muslim, og det har vekket frykt og avsky blant britiske muslimer. På Representanten svarte at hendelsen var ekstraordinær for politiet, og at det i disse dager hvilte et ekstremt ansvar på skuldrene deres. Programlederen på Al-Jazeera bemerket overfor en representant fra Britiske muslimers forbund at i arabiske land torturer, skyter og dreper politiet uten at noe blir undersøkt, mens britisk politi beklager og etterforsker. “Problemet er lovgivningen, for den kan føre til flere ulykker, ” svarte representanten. “Dessuten bør vi ikke sammenlikne Storbritannia og arabiske stater. De fleste briter vil mislike det,” avsluttet han.

Kilde: Al-Jazeera.

Kommentarer