Midt i det beksvarte mørket

Rune Eraker utforsker menneskets sårbarhet i sin nye fotobok. 

Haitianere kneler i solidariet med sine på gata i bønn.
Ytterhaug er frilanser i Ny Tid.

Fortell verden om oss

Rune Eraker

Press forlag

Norge

Samtidig med åpningen av fotoutstillingen Fortell verden om oss. Om frihetsberøvelse og menneskeverd på Nobels Fredssenter 14. september, ble boken med samme tittel utgitt. Dette er fotograf Rune Erakers femte bok, etter Øyeblikk av lys (2001), Lukten av savn (2005), Drømmen om Europa (2009) og Det blinde øye (2013). Bilder fra sistnevnte henger nå på Preus museum i Horten, der Eraker stiller ut sammen med kanadiske Edward Burtynsky. Temaet er vår sårbare jord, og Eraker har fotografert noen av dem som først blir berørt av klimaendringene.

Også i sin nye bok har Eraker kommet helt nær menneskers sårbarhet. Eksemplene på frihetsberøvelser rommer skjebner fra flere deler av verden, som voldtektsofre i Kenya og homofile i Russland – og dem som råtner bort i fengsel: Han har møtt fanger som har fått dødsdommen i USA, og møtt fanger på Ullersmo i Norge.

Vitnesbyrd

Kapittelet «Mennesker som ikke finnes» gjør et særlig sterkt inntrykk: Her blir vi kjent med haitianere som har bodd i Den dominikanske republikk gjennom flere generasjoner, men som fra en dag til den neste i 2013 plutselig ikke lenger var velkomne i landet – og heller ikke på Haiti. Myndighetene fratok folkegruppen alle rettigheter, med et pennestrøk.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.