Dark Suns - Mexikos likgravere
Darks Suns av regissør Julien Elie

Mexicos sårbare likgravere


TRUET: Med livet som innsats forsøker meksikanere å grave opp likene av sine døde slektninger mens de trues av både kartellene og myndighetene i et livsfarlig terrorvelde.

Gray er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: carmengray@gmail.com
Publisert: 2019-10-25
Dark Suns (Soleils Noirs)

Julien Elie (Canada)

«Jeg vil være som Supermann», sier eieren av en biljardhall i Guerrero mot slutten av Julien Elis dokumentarfilm Dark Suns. De siste fem årene har han har brukt fritiden sin til å lete etter liket av broren, som ble kidnappet. Infrarøde superkrefter ville gitt ham muligheten til å se gjennom jordlaget og gjort spade og greip overflødig.

Men det er ikke arbeidet med letingen som bekymrer ham. Å lete etter et familiemedlem er farlig; antallet meksikanere som har forsvunnet, er så mange at han risikerer å grave opp andre levninger enn broren han leter etter.

Levningene tilhører andre familiers sårt savnede slektninger, men for de korrupte personene som har begravd dem, er dette bare ubehagelige bevis – og innehaveren av biljardhallen blir stadig truet på livet.

Vi ser ham finne en sko, med foten inni. Skoen er størrelse fire eller fem og kan ikke være brorens, men tilhører en av de 32 000 andre rapporterte savnede.

Hans lengsel etter superkrefter, en innbilt og uoppnåelig fantasi, understreker bare hvor hjelpeløs han og andre innbyggere er, der de er fanget i et terrorvelde mellom organisert kriminalitet og myndighetene.

Abonnement halvår kr 450

I baklommen har han en hestesko av kobber, dels for at den skal bringe ham hell, dels for at familien lett skal kunne identifisere ham hvis også han forsvinner.

Han er et av flere vitner i denne langvarige og deprimerende filmen; en ansamling av lidelse som i kraft av sitt omfang viser hvor gjennomgripende voldstrusselen henger over Mexicos befolkning.

Voces sin Eco

Dark Suns er elegant filmet i …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)