Bestill høstutgaven her

Mexicos sårbare likgravere

Dark Suns (Soleils Noirs)
Regissør: Julien Elie
(Canada)

TRUET: Med livet som innsats forsøker meksikanere å grave opp likene av sine døde slektninger mens de trues av både kartellene og myndighetene i et livsfarlig terrorvelde.

«Jeg vil være som Supermann», sier eieren av en biljardhall i Guerrero mot slutten av Julien Elis dokumentarfilm Dark Suns. De siste fem årene har han har brukt fritiden sin til å lete etter liket av broren, som ble kidnappet. Infrarøde superkrefter ville gitt ham muligheten til å se gjennom jordlaget og gjort spade og greip overflødig.

Men det er ikke arbeidet med letingen som bekymrer ham. Å lete etter et familiemedlem er farlig; antallet meksikanere som har forsvunnet, er så mange at han risikerer å grave opp andre levninger enn broren han leter etter.

Levningene tilhører andre familiers sårt savnede slektninger, men for de korrupte personene som har begravd dem, er dette bare ubehagelige bevis – og innehaveren av biljardhallen blir stadig truet på livet.

[ntsu_vimeo url=»https://vimeo.com/272011827″ width=»660″]

Vi ser ham finne en sko, med foten inni. Skoen er størrelse fire eller fem og kan ikke være brorens, men tilhører en av de 32 000 andre rapporterte savnede.

Hans lengsel etter superkrefter, en innbilt og uoppnåelig fantasi, understreker bare hvor hjelpeløs han og andre innbyggere er, der de er fanget i et terrorvelde mellom organisert kriminalitet og myndighetene.

I baklommen har han en hestesko av kobber, dels for at den skal bringe ham hell, dels for at familien lett skal kunne identifisere ham hvis også han forsvinner.

Han er et av flere vitner i denne langvarige og deprimerende filmen; en ansamling av lidelse som i kraft av sitt omfang viser hvor gjennomgripende voldstrusselen henger over Mexicos befolkning.

Voces sin Eco

Dark Suns er elegant filmet i svarthvitt, respektfullt tilbakeholdent og aldri sensasjonspreget, og den tillater frykten å bygge seg opp hos tilskueren.

Filmen starter i Ciudad Juárez, en av de mest folkerike byene i Chihuahua og beryktet for sin brutale kartellrelaterte kriminalitet. På ett tidspunkt var den verdens mest voldelige by, og siden 1993 har den hatt en epidemi . . .



Kjære leser. Opprett/åpne din frie leserkonto med din epost over for å lese videre.
(Har du abonnement, logg inn her.)
Carmen Gray
Gray er fast filmkritiker i Ny Tid.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte