Mesterlig biografi om André Bjerke

Polemikeren som går amok i fylla, men som aldri svikter verbalt, konkurransemennesket og den energiske gjendikteren. Og over det hele skinner en gyllen humor.

Henning Næss

André Bjerke: I kampens glede

Peter Normann Waage

Aschehoug

Norge

Endelig er den store biografien om André Bjerke ute! Det er en begivenhet mange nok vil glede seg over. Bjerke har en sikker plass som en fremragende kulturformidler og kulturskaper i norsk etterkrigstid, og i Waages biografi får han i høy grad selv komme til orde. Det er et godt grep: Bjerke førte nemlig dagbok gjennom store deler av livet. Boken er gjennomsyret av stor respekt for og kjærlighet til Bjerkes kunst og personlighet. Diktene og gjendiktningene hans kjenner vel de fleste, men hvor mange har lest hans essayistikk, hans kritikk av den newtonske optikk eller hans innføring i Goethes fargelære? Også denne siden av Bjerkes produksjon lar biografen hans oss bli kjent med.

De voksnes fest. Det første, lange kapittelet, «De voksnes fest», vies foreldrene, og den har definitivt en sterk bismak, den kaotiske samlivsfesten mellom Ejlert Bjerke og Karin Kristine Svensson. Deres rotete og kaotiske eksistenser later til å ha hatt en motsatt virkning på sønnen, som spesielt i pengesaker var så ryddig at det kunne nærme seg det patologiske (det vil si: når han var edru). Waage avviser imidlertid tanken på at han kan ha lidd av tvangstanker eller andre nevroser: Bjerke ville forme sitt liv, og han ville oppdra seg selv. Dette setter hans fremtreden i fylla i et skremmende og kontrasterende lys: André Bjerke ble fortrengt av et rasende monster.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.