Mer opptatt av SPD enn av PDS

Joachim Bischoff er den ideologiske anføreren for månedstidsskriftet «Sozialismus», et lett tabloid tysk «Vardøger» som har fulgt og inspirert debatten på vesttysk venstreside i over tredve år.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Gruppa rundt tidsskriftet driver også VSA-Verlag som hvert år gir ut et par dusin bøker som griper aktivt inn i den virkeligheten som den radikale delen av fagbevegelsen er nødt til å forholde seg til.

Bischoff gikk inn PDS da muren falt og satt en periode i partiledelsen, men trakk seg ut i fortvilelse over at partiet ikke brydde seg om å bygge noe aktivt forhold til fagbevegelsen. Han var med på å stifte WASG og sitter i forbundsledelsen der.

– Det nye partiet WASG var opprinnelig sterkt imot PDS. I øst står PDS langt til høyre, ofte til høyre for sosialdemokratene. PDS har rundt 60.000 medlemmer, og 8.000 lever av partiet. Derfor har de følt at de greier seg uten kontakt med fqgbevegelsen.

– Det er full krise mellom fagbevegelsen og sosialdemokratene. De hadde egentlig bare støtte fra ett av de store forbundene, fra IG Bergbau, Chemie, Energi. Ellers besøkte Schröder bare arbeidsgiverforeningen i valgkampen.

Både IGMetall og ver.di, det store forbundet for både privat og offentlig tjenesteyting, er mer orientert mot WASG. De fleste i WASG-ledelsen er da også faglige tillitsvalgte. Det bidro til at DGB (tysk LO) for første gang ikke ga noen anbefaling om hvordan medlemmene burde stemme.

Objektivt sett er det derfor grunnlag for samme utvikling som i Norge. Men da må det nye venstrepartiet klare å utfordre sosialdemokratene langt mer konkret og langt mer offensivt enn i dag.

– 8,7 prosent er ikke nok uansett hvor store allianser vi får til med fagforeninger og sosiale bevegelser. Vi må begynne å se på sosialdemokratiet som en potensiell samarbeidspartner. Men vi må gjøre det ved å forholde oss til de reelt eksisterende motsetningene innen sosialdemokratiet.

– Vår oppgave er å få 1+1 til å bli 3. Det skjer ikke ved å messe om fordelene ved demokratisk sosialisme. Det skjer ved å lage en politisk allianse som for alvor kan ta opp kampen mot de nyliberale kreftene. Lenge framover vil det være en defensiv kamp.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here