Mer enn sol og varme

MIGRASJON: Ujevn bok om mennesker som flytter med et ønske om et bedre liv, men møter problemer når de flytter «hjem» igjen.

Hansen er professor i samfunnsfag ved UiS og fast anmelder i Ny Tid.
Les migrations des Nords vers les Suds

MIGRASJON: Ujevn bok om mennesker som flytter med et ønske om et bedre liv, men møter problemer når de flytter «hjem» igjen.

Mer enn sol og varme er tittelen på Ann Elisabeth L. Cardozos doktorgradsavhandling (UiS, 2018). Her utforsker hun hvorfor nordmenn har valgt å bosette seg på Costa Blanca, og hvordan norske migranter i Alicante gjennom 50 år har vedlikeholdt transnasjonale nettverk, det vil si: Hvordan de har beholdt kontakt og nærhet til Norge og norske venner samtidig som de har etablert nye vennskap, vaner og kunnskap i Spania.

Mens det på 1960- og 1970-tallet var forbeholdt de få å kunne flytte til Spania når pensjonsalderen inntraff, ble det på 1980- og 1990-tallet mulig for de fleste pensjonister å migrere. Norske pensjoner var høye, og kostnadene til mat og bolig i Spania var lave. Dessuten var det lettere å flytte når såpass mange nordmenn bodde der fra før.

Klimaet var tiltrekkende, det samme var kostnadsnivået. Flere eldre nordmenn i Alicante betydde også et økt behov for ulike tjenester: Det var deilig å få klippet håret av en man kunne snakke med på sitt eget morsmål, eller å bli stelt av en norsktalende.
. . .


Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Abonnement kr 195 kvartal