Mer enn sin manns hustru


Anna Lisbet Christina Palme er død, 87 år gammel. Det er mer enn 30 år siden hun ble enke, allikevel preges kronologene av drapet på ektemannen. Men Lisbet Palme fortjener overskrifter for det hun selv gjorde i livet.

Leder for Networkers North/South og Dag Hammarskjöld-programmet (med i Ny Tids redaksjonsråd).
Email: jones@networkers.org
Publisert: 2018-11-01

Lisbet Palme var et varmt menneske med en uuttømmelig energi for barn og barnas beste. Som barnepsykolog fikk hun etter hvert utfolde seg over hele kloden. Palmes egne barnebarn var hennes store lidenskap. Hun fortalt stolt om en togtur med ett av dem, der han utbrøt: «Mormor, vi to er et flott par.» Og ute i verden ble hun gjennom sitt styrearbeid i UNICEF kjent som hele verdens «mormor».

Statsminister Ingvar Carlsson lyttet til henne og fikk Sverige inn i førersetet for verdens barn på rekordtid. På hennes initiativ mobiliserte UNICEF i 1990 det inntil da største internasjonale toppmøtet av verdensledere i New York, i etterkant av det formidable arbeidet hun var så stolt av: Konvensjonen for barns rettigheter i 1989.

Konvensjonens betydning for barns rettigheter i lovverk verden over kan ikke undervurderes. Og Lisbet Palmes navn står skrevet på hver side og i hver paragraf i det betydelige dokumentet. «Barn har rett!» ble da også mottoet for kampanjer med …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal