Mer enn et menneske


Månedens dokumentar: Peter Mettlers nye naturfilm, Becoming Animal har også en filosofisk dybde, der den lar den kanadiske øko-filosofen Davis Abram spille en viktig rolle.

Ansvarlig redaktør i Ny Tid
Email: truls@nytid.no
Publisert: 2018-11-01
Becoming Animal
Regisør: Peter Mettler Emma Davie
()

Modern Times Review møtte den kanadiske regissøren Peter Mettler, som er kjent for sin intuitive og eksperimentelle måte å lage film på, til en samtale om hans regipraksis som en videreføring av hans tidligere filmer: «Denne filmen var egentlig ikke min idé. Det var faktisk den skotske filmregissøren Emma Davie som foreslo den. Hun fant filosofen [David Abram], og valgte meg til å regissere filmen sammen med seg.»

Månedens film kan sees for abonnenter her.

Peter Mettler

Davie og Mettler har samarbeidet om å lage film i lengre tid: «Mange av mine samarbeidspartnere, produsenter og gode venner er kvinner. Emma var også skuespiller i min film Tectonic Plates (1992), der hun spilte en psykiater. Hun kom fra teatret, og fortsatte med dokumentarfilm. Hun var svært imponert over Davids bøker. Vi møtte ham faktisk på et workshop-seminar, der hun foreslo å lage denne filmen.»

Abram er kjent for sine bøker om økologi, The Spell of the Sensuous (1997) og den senere Becoming Animal (2011), som har samme tittel som Mettler og Davies nye film: «David er en praktfull forfatter, side etter side.» I 2014 underviste Abram ved Universitetet i Oslo som en del av Arne Næss Programme on Global Justice and the Environment. Han er også kjent for å ha definert det akademiske feltet økopsykologi.
«Vi ønsket å legemliggjøre ideene David tok opp, og legge til noen av våre tanker om hva det vil si å ta bilder av naturen,» sier Mettler.

Hva er det da de økologiske innsiktene virkelig handler om – dyr eller trær? Mettler forklarer hva Abram mener med det litt fremmedartede uttrykket at naturen også «ser oss»:
«Gjensidighet er ordet David bruker, følelsen av at du ser på skogen, og at den ser tilbake på deg, ettersom du er en del av det samme. Det handler om å være til stede i omgivelsene du er i – om det er en skog eller en parkeringsplass av betong.»

Det virker som om Mettler, Davie og Abram slutter seg til den kritiske opposisjonen mot konsumerisme, klimaendringer og kynisk teknologisk utbytting: «Min film Petropolis (2009) stiller et spørsmål helt i starten: …

Abonnement kr 195/kvartal

Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?