Mer bevæpning?

Emma Gonzalez, studenten som har blitt en forgrunnsskikkelse etter å ha konfrontert Trump og NRA. Fra Parkland, Florida high school.
Ansvarlig redaktør i Ny Tid.

Jeg lurte en gang på om jeg burde anskaffe meg håndvåpen. Jeg satt sammen med en oberst i det filippinske militæret på øya Boracay ute i Stillehavet. Vi ble venner, og han fortalte meg at uken i forveien hadde noen «pirater» tatt igjen en større seilbåt ute på havet, og bordet den. Bevæpnet (en av forbryterne holdt også en granat i hånden) tømte de skuta for det de fant av verdier. Passasjerene overlevde i det minste, men her gikk han ikke i detaljer. Min tanke var om jeg burde ha våpen om bord i seilbåten min – fremfor å være forsvarsløs i en slik situasjon. Men ville jeg skutt mot piratene som nærmet seg? For å beskytte dem jeg var glad i?

Forsvarsløse amerikanske elever og studenter utsettes nå igjen og igjen for skolemassakrer. 28. februar ble 17 mennesker drept i Florida. På Marjory Stoneman Douglas High School (Parkland) skjøt 19 år gamle Nicolas Cruz rundt seg med et halvautomatisk jaktgevær (AR-15). President Trump har som reaksjon nå foreslått at skolelærere må bære våpen, og de skal få lønnsbonus om de gjør det.

Rundt en halv million unge mennesker deltok 24. mars i protestmarsjen «March For Our Lives» på Pennsylvania Avenue i Washington (D.C.). De vil ha streng våpenkontroll. Samtidig ble 800 protester utført andre steder i USA. Som spredningen av #MeToo setter dette nå fart med emneknaggen #NeverAgain. Generasjonen med amerikanske tenåringer er vant til sosiale medier, og vi ser her engasjerte, unge og åpne sinn – ennå ikke nedsløvet av et kynisk voksenliv. Dette er generasjonen som har vokst opp etter 1999-massakren på Columbine High School, og som er vant med å drilles for å være forberedt på nye massakrer – fremfor å se det som sjeldne unntak. De siste årene kan jeg nevne skyteepisodene på Marshall County High School, Aztek High School, Virgina Tech, Sandy Hook Elementary School, Umpqua Community College, Red Lake, Oikos University, Isla Vista, Northern Illinois University og Santa Monica.

Se tale av Emma Gonzalez, studenten som ble en forgrunnsskikkelse etter å ha konfrontert Trump og NRA: 

USAs Second Amendment («rett til å ha og bære våpen») er ennå et stykke unna Norge, selv om også vår regjering foreslår bevæpning av politi eller militære løsninger på konflikter. I det minste har stortingsflertallet hindret fast bevæpnet politi i gatene.

I USA er den innflytelsesrike organisasjonen Nasjonal Rifle Association (NRA) den største pådriveren for å holde skytevåpnene varme. Man skulle tro at Den ville vesten var et tilbakelagt stadium, men slik er det ikke. Michael Moore avkler NRA og grunnen til nevnte skolemassakre i filmen Bowling for Columbine (2002), men NRA motarbeider fremdeles nye krav om strengere våpenkontroll. I USA dør nær 35 000 mennesker årlig på grunn av skytevåpen. I 2015 ble over 13 000 skutt og resten skjøt seg selv. 

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.