Mer allmennmenneskelig filosofi


ESSAY: På tide å lære hva verdens mange oversette kvinnelige filosofer tenkte? Eller hva med den utelatte afrikanske filosofien? Fire bøker gir en bredere forståelse av tenkningens historie.

På forbausende vis har 2020 blitt ekstraordinært: Året begynte med at et lite virus snudde verden på hodet. Flyreiser ble kansellert. Selv nordmenn sluttet brått å håndhilse på grunn av covid-19. Så ble man både i USA og Norge klar over en annen sykdom i vår midte: den rasistiske pandemien. Politidrapet på George Floyd i Minnesota avfødte et, forsøksvis, oppgjør med rasismen også i Norge. Fotballspillere gikk ned på kne til støtte for Black Lives Matter. Og så ble året avsluttet med at Donald J. Trump tapte presidentvalget i USA. Det hvite hus i Washington (D.C.) skal fra 2021 ikke lenger bli styrt av en mobber som bedriver hundefløyteretorikk overfor nyfascistiske grupperinger.

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Dag Herbjornsrud
Tidligere redaktør i NY TID. Nå leder av Senter for global og komparativ idéhistorie.

Relaterte artikler