Mens vi venter på Belo Monte

RIO DE JANEIRO: Store områder uberørt skog i urfolksterritorier vil legges under vann, og 20 000 mennesker tvinges til å forlate hjemmene sine. Det omstridte vannkraftprosjektet Belo Monte er dessuten under korrupsjonsetterforskning – men kampen mot kraftverket regnes likevel som tapt.

indianerhøvding Raoni mener kampen mot Belo Monte er den aller viktigste kampen for brasilianske urfolk i dag. FOTO: AFP PHOTO/EVARISTO SA

I fjor på denne tiden betalte jeg 85 brasilianske reais i strøm i måneden, om lag 215 norske kroner. Regningen som kom i posten i går, er på 138 reais: en økning på nesten 40 prosent det siste året. Det har regnet for lite i Brasil, og for et land som produserer over 60 prosent av strømmen sin med vannkraft, er dette alvorlig.
Dypt inne i Amazonas skulle verdens tredje største vannkraftverk ha stått ferdig i disse dager. Det gjør det ikke. Forbrukerne er likevel ikke alene om regningen, og den massive kritikken mot kraftverket Belo Monte i delstaten Pará er i seg selv ingen nyhet. Indianerhøvdingen Raoni Metukire Kaiapó, filmregissør James Cameron og skuespillere som Sigourney Weaver og Arnold Schwarzenegger er blant de mest profilerte motstanderne av kraftverket.

Etterforskning. At store infrastrukturprosjekter i Brasil blir forsinket, er heller ikke for noen nyhet å regne. Men at påtalemyndighetene nå har bestemt seg for å innlede etterforskning av kraftprosjektet, har fått store overskrifter i brasilianske aviser de siste ukene. Bak Belo Monte-prosjektet står flere av de samme entreprenørselskapene som er involvert i korrupsjonsskandalen som har rammet oljeselskapet Petrobras så knallhardt det siste året.
Korrupsjonsetterforskningen har avdekket at toppsjefene i en rekke av Brasils største entreprenørselskaper betalte store summer under bordet for å sikre seg kontrakter med den statlige oljegiganten. Nå mistenker myndighetene at selskapene kan ha gjort det samme i kampen om kontrakten for å bygge Belo Monte-kraftverket. Prosjektet skulle ha kostet 19 milliarder brasilianske reais. I dag er prislappen oppe i 33 milliarder, ifølge den brasilianske riksrevisjonen TCU. Det er 74 prosent høyere enn opprinnelig prislapp.
Entreprenørselskapene Andrade Gutierrez, Odebrecht, Camargo Corrêa, Queiroz Galvão og OAS er en del av konsortiet som bygger Belo Monte. De samme etterforskes for korrupsjon i sine forretninger med Petrobras, og i politiavhør har det kommet frem at liknende korrupsjonsopplegg finnes i flere deler av den brasilianske kraftsektoren. Tidligere energiminister Edison Lobao og tidligere planleggingsminister Miriam Belchior står også på listen over mistenkte under politietterforskning.

Vannkraft-bonanza. Korrupsjon er man selvsagt imot, selv om strømregningen ser ut til å oppta den jevne brasilianer langt mer. Dessuten høres det både imponerende og flott ut at Brasil snart ferdigstiller verdens tredje største vannkraftverk. Bare «Three Gorges» i Kina og Itaipu-anlegget på grensen mellom Brasil og Paraguay er større. Kapasiteten til Belo Monte-anlegget blir på 11 233 MW strøm. Norges største vannkraftverk, Tonstad kraftverk i Sirdal i Vest-Agder, produserer til sammenlikning 960 MW. Vannkraft er dessuten ren energi – akkurat det både Brasil og verden trenger mer av.
Selv om den totale kapasiteten ved Belo Monte altså er på imponerende 11 233 MW, vil imidlertid gjennomsnittlig kapasitetsutnyttelse ligge atskillig lavere – på bare rundt 4600 MW, 40 prosent av total kapasitet. I tørketiden kan produksjonen komme til å synke ned i under 1000 MW i måneden. Det er for lite når konsekvensene for regionen blir så store, mener kritikerne. 668 kvadratkilometer land vil bli lagt under vann når Xingu-elva demmes opp. 400 kvadratkilometer av dette er uberørt skog i urfolksterritorier. Både lokalbefolkning og urfolk har blitt fullstending overkjørt, og fagre løfter om sosiale forbedringer i lokalsamfunnet har ikke blitt overholdt. 20 000 mennesker i regionen tvinges til å forlate sine hjem.
Korrupsjonsmistankene har dessuten gitt Belo Monte-motstanderne vann på mølla. Høvding Raoni, som kanskje er verdens mest berømte indianer, med den karakteristiske plata i underleppa, har kjempet mot Belo Monte-prosjektet siden 1980-tallet. Da jeg traff ham for et par år siden, kalte han kampen mot Belo Monte for det brasilianske urfolks aller viktigste kamp i dag.
James Cameron kalte Belo Monte et dinosaurprosjekt, basert på løsninger fra fortiden. Høvding Raoni driver underskriftskampanje på sin nettside og har snart samlet inn 500 000 underskrifter mot prosjektet. Over 400 nye demninger er planlagt bygget i Amazonas-regionen. Hvis disse planene blir gjennomført, kan det føre til en katastrofe for regnskogen, mener Regnskogfondet. De bruker uttrykk som «vannkraft-bonanza» om utviklingen.
I slutten av juni lanserte organisasjonen Instituto Socioambiental (ISA) en rapport om prosjektet, der ISA argumenterer for at selskapet Norte Energia ikke må få driftstillatelse. Organisasjonen har i flere år jobbet tett både med norsk UD og med Regnskogfondet.

Lyst til å lese videre?

Logg inn eller registrer deg her

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here