Er mennesket målestokken for alle ting?

Nok en gang viser J.M. Coetzee at han er i stand til å rive vekk grunnen under leserens føtter.

Foto: Lambtron
Birgitte Bjornoy

J.M. Coetzee:
The Schooldays of Jesus
Harvill Secker, 2016

«According to one strand of legend, Metros said there is nothing in the universe that cannot be measured. According to another strand, he said that there can be no absolute measurement – that measurement is always relative to the measurer.»

Den sørafrikansk-australske, prisbelønte forfatteren J.M. Coetzees enigmatiske romaner har akkumulert en rekke avhandlinger og masteroppgaver verden over (min egen inkludert). Hans verker er inspirerte av alt fra Kafka og Dostojevskij til lingvistikk og matematikk, samtidig som flere av dem har fått sørafrikanere til å stille spørsmål ved både apartheid- og post-apartheidsamfunnet. Her er det med andre ord mye å ta tak i for både litteraturvitere og filosofer. Årets roman, The Schooldays of Jesus (oppfølger til 2013-romanen The Childhood of Jesus), mangler heller ikke rekkevidde for tolkning.

Et nytt liv. Kort fortalt handler The Childhood of Jesus og The Schooldays of Jesus om den uortodokst sammensatte familien som består av Simón, Inés og Davíd. De har alle ankommet et navnløst, spansktalende land uten noen klar idé om hvor de kommer fra. Det blir antydet at i dette universet får man flere liv, men ingen minner fra det forrige. Man blir «washed clean», men det markeres tidlig at Davíd er spesiell, for han har minner fra fortiden som han ikke klarer å artikulere, men som for eksempel fører til at han stadig gjentar at Davíd ikke er hans ekte navn. Simón, hans verge, prøver å fortelle ham at navn ikke har betydning, at de likeså godt kunne vært tildelt numre.

Du har nå lest 4 frie artikler denne måned.

Logg inn (krever online abonnement, 69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.