Menneskelig – altfor menneskelig

En bok om den rare og forunderlige insektverdenen, og om alt man kan oppleve der. Bli med under jorden til lortbillen, og opp i luften sammen med øyenstikkeren.

Henning Næss
Email: henning.ness@icloud.com
Publisert: 05.04.2018
Insektenes planet
Forfatter: Anne Sverdrup-Thygeson
J.M. Stenersens forlag AS,

Anne Sverdrup-Thygeson er insektforsker og professor på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Nå har hun skrevet en bok om nettopp insekter. «Om de rare, nyttige og fascinerende småkrypene vi ikke kan leve uten» er undertittelen. Og sannelig: Boken holder hva den lover. Her myldrer det, både bokstavelig og billedlig talt.

Tvilsomme sammenlikninger. Fristelsen til å menneskeliggjøre naturen er tydeligvis stor, og parallellene Sverdrup-Thygeson trekker til menneskeverdenen, bringer henne over i karikaturen for min del. Insektene får ikke lov til å være insekter, de liksom være mennesker. Jeg nekter for eksempel å godta et insekter har et sexliv. De formerer seg fort, ja, men ærlig talt: Noe sexliv har de vel ikke? Triksene forfatteren bruker for å holde på leserens oppmerksomhet, blir for billige.

Riktignok bruker vi ofte insektmetaforer om mennesker. Vi kan for eksempel omtale et menneske som en «parasitt» eller si at noen er «irriterende som en flue», men da skjønner vi et det bare var metaforisk ment. Et menneske kan bare være et menneske. Det er trettende – og ikke morsomt i lengden – å lese om insekter «som haiker» og liknende. Og når Sverdrup-Thygeson blander Beyoncé inn i teksten for å gjøre et poeng ut av at det er hunnene som bestemmer både i insektverdenen og i menneskeverdenen, blir det for dumt for meg. (Hva blir det neste? Feministiske fluer?) Når forfatteren omtaler insekter som «sexy», vet jeg sannelig ikke hva jeg skal tro. Her er det vel forsker-nerden som slår til med sin noe ukritiske formidlingsevne.

Forfatteren burde ikke stadig falt for fristelsen til å trekke paralleller til menneskeriket – det gir et lite vitenskapelig inntrykk.

Jeg synes Sverdrup-Thygeson burde holdt seg strengere til det hun faktisk skriver om, og ikke til stadighet falt for fristelsen til å trekke paralleller til menneskeriket. Det gir et lite vitenskapelig inntrykk.


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer