– Meningsløs krig mot terror


Denne helgen er det fire år siden 11. september-angrepet på USA. Terrorisme ikke kan bekjempes med krig, mener Björn Kumm. Mannen bak Terrorismens historie mener al-Qaida er like lite en religiøs bevegelse som IRA.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2005-09-05

Terrorismens historie kommer nå på norsk, og i boka graver Björn Kumm i terrorismens mange og innviklede røtter. Han trekker linjene tilbake til de jødiske selotene som gjorde voldelig opprør mot romerne i år 66, og går fram til 11. september-terroren og dagens al-Qaida-nettverk. På veien møter vi russiske anarkister, Idi Amin i Uganda, amerikanske patrioter, Baader-Meinhof i Vest-Tyskland, CIA i USA, ETA i Spania og IRA i Nord-Irland.

Boka kom ut første gang i 1997, og er stort sett møtt med gode kritikker. Men Kumm kritiseres også for å lese historien med røde briller, og i det israelvennlige tidsskriftet Menorah får han kjeft for ensidig å omfavne terrorisme som «den svake parts rett til å føre krig». «Den religiösa/etniska fanatiska dimensionen tycker jag saknas helt,» skriver anmelder Lennart Persson. Kumm har klart svar:

– Mange vil gjerne plassere terrorisme utelukkende i det religiøst/etnisk/fanatiske perspektivet. Selv anser jeg at al-Qaida, like lite som IRA, er en religiøs bevegelse. Osama bin Laden har en meget spesiell tolkning av islam, mens IRA bare er katolsk og «papistisk» i øynene til Nord-Irlands protestantiske majoritet. I begge tilfeller handler dette om den politiske kampens fortsettelse med andre midler, og for al-Qaidas del med islam som fortegn i stedet for Karl Marx, forklarer Kumm til Ny Tid.

De svakes krig

Etter at Kumm ga ut Terrorismens historie er terror i stadig større grad blitt synonymt med islam, men nettopp slike misforståelser er noe av det forfatteren vil til livs.

– Terrorisme er definitivt ikke noe islamistisk fenomen. Blant selvmordsbomberne «leder» de tamilske tigrene i Sri Lanka klart. Mye av dagens terror har sitt utspring i konfliktene i Midtøsten, men forklaringen ligger ikke i islam – men i Vesten Midtøsten-politikk på 1920-tallet. Jeg anbefaler David Fromkins bok The Peace to end all Peace, som sporer opprinnelsen til det meste som plager oss i dag til mellomkrigstidens Midtøsten-politikk.

Abonnement kr 195/kvartal

I 2002 utvidet Kumm boka med et kapittel om 11. september, men denne terroraksjonen har ikke fått ham til å endre sin hoveddefinisjon på terrorisme. Det handler fortsatt om «hva den store hæren kaller den lille hæren».

– Jeg har kalt terrorisme for «de svakes krig», altså en kamp utkjempet av et mindretall eller av grupper som betrakter seg selv som «the underdog» – i forhold til en …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?