Mener Norge var for passiv

Norge får kritikk fra Amnesty for ikke å ha tatt opp våpenspørsmål med Kina.

Ny Tid
[håndvåpen] Kina kan blokkere den internasjonale våpenhandelsavtalen Arms Trade Treaty (ATT). Norge støtter avtalen, men tok ikke opp spørsmålet under møtet med Kina i forrige uke.

– Agendaen for møtet var lang, men ATT var ikke en del av samtalene, sier statssekretær Raymond Johansen (Ap).

Han understreker at våpenhandel har vært tema på møter mellom Norge og Kina tidligere.

Førstkommende mandag holder FN en konferanse om håndvåpen i New York. Prosjektleder for kampanjen «Control Arms» i Amnesty International Norge, Kaja Glomm, sier at konferansen blir ekstremt viktig, også for Norge.

– Her kan Norge vise at de mener alvor med Soria Moria-erklæringen og løftene om å jobbe for en juridisk bindende avtale om våpenhandel, sier Glomm.

Statssekretær Johansen bekrefter at han har anmodet den kinesiske FN-ambassadøren om et møte i forbindelse med konferansen.

Initiativtagerne bak «Control Arms» mener den store tilgangen på håndvåpen, og et manglende internasjonalt regelverk, har enorme konsekvenser for folk flest. Håndvåpen tar hvert år flere liv enn atombombene mot

Hiroshima og Nagasaki gjorde til sammen.

«Control Arms»-kampanjen har snart samlet inn bilder av en million mennesker som støtter arbeidet med en internasjonal avtale om håndvåpen. Bildene skal overleveres FNs generalsekretær Kofi Annan på mandagens konferanse i New York. Det internasjonale prosjektet har fått navnet «Million Faces» og Amnesty i Norge har samlet inn cirka 12.000 ansikter. De kan sees i fjeset på Jonas Gahr Støre. En stor mosaikkposter av utenriksministeren ble nemlig avduket foran Stortinget i forrige uke.

Kalashnikov støtter ATT

[støtte] Foran den store håndvåpen-konferansen i New York støtter mannen som skapte den kjente russiske rifla AK-47, Mikhail Kalashnikov, arbeidet med en internasjonal avtale som begrenser bruken av håndvåpen.

– Det bekymrer meg ikke at mine våpen brukes i motstandskamp og i selvforsvar, men når jeg ser at fredelige mennesker blir såret og drept av disse våpnene blir jeg veldig opprørt, uttalte den 86 år gamle tidligere sovjetgeneralen til The Times denne uka.

«Avtomat Kalashnikova 47» er oppkalt etter grunnleggeren og året den ble introdusert i den sovjetiske hæren. Rifla ble raskt et populært våpen på grunn av sin pålitelighet. I dag finnes det ti ganger flere AK47-er enn noe annet tilsvarende våpen.

Håndvåpen

  • 1000 mennesker drepes hver dag med håndvåpen.
  • Oxfam, Ansa og Amnesty International samarbeider om kampanjen «Control Arms».
  • Norge er verdens 14. største våpeneksportør, og den største i forhold til folketallet.
  • Det produseres ti ganger flere håndvåpen enn det som ødelegges.
  • 90 prosent av alle drap i konfliktområder begås med håndvåpen.
Kommentarer
DEL