Mellom linjene

Etter lengre tid med taushet rundt situasjonen til Mir Hossein Mousavi, en av lederne av den grønne bevegelsen i Iran, lekket det ut en melding fra hans siste møte med sine døtre: «Hvis dere vil vite hvordan jeg har det, må dere lese boka Kidnappet av Gabriel García Márquez.»

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 16.12.2011

Send din reaksjon til debatt@nytid.no

Jila Baniyaghoob – Iransk journalist bosatt i Teheran. Hun har jobbet i flere reformvennlige aviser i Iran. De ble senere stengt av revolusjonsdomstolen. Hun skriver eksklusivt for Ny Tid.

Hver fredag skriver noen av verdens ledende ytringsfrihetsforkjempere eksklusivt for ukemagasinet Ny Tid. Våre Uten grenser-spaltister: Parvin Ardalan (Iran), Irshad Manji (Canada), Nawal El-Saadawi (Egypt), Elena Milashina (Russland), Orzala Nemat (Afghanistan), Martha Roque (Cuba), Blessing Musariri (Zimbabwe), Tsering Woeser (Tibet), Malahat Nasibova (Aserbajdsjan) og Nyein San (Burma).


Teheran, Iran. Mir Hossein Mousavi, presidentkandidat i 2009 og en av opposisjonsledere i Iran, sitter i husarrest sammen med sin kone, og har gjort det siden februar. De har ikke de grunnleggende rettighetene som en politisk fange har krav på, for eksempel ukentlige møter med nærmeste familie. En annen opposisjonsleder, Mehdi Karroubi, er i samme situasjon og sitter i husarrest.

Som regel har familiemedlemmene taushetsplikt rundt sine samtaler med Mousavi. Denne gangen siterte de han angående kommentaren om boka til Márquez. Mousavi anbefalte alle å lese denne boka. Meldingen ble raskt spredt av tusenvis av iranere i nettsamfunn som Facebook og Twitter.

Om kort tid fikk iranske bokhandlere, spesielt i Teheran, besøk av tusenvis av iranere som etterspurte boka til Márquez. Denne boka, fra 1996, var ikke mer populær enn hans andre bøker i Iran. Det var fortsatt mange usolgte eksemplarer i bokhandlernes hyller. Situasjonen ble snudd over natten, og nå var etterspørselen langt høyere enn tilbudet. Alle forsto raskt hva som sto bak den høye etterspørselen.

Samtidig ble det lagt ut en elektronisk versjon av boka på internett. Denne ble lastet ned av over seks tusen personer i løpet av to timer. Boka ble utsolgt i Teheran etter to dager, og statlige aviser skrev artikler om boka, som hadde blitt så populær i løpet av så kort tid. «Boka til Márquez ble utsolgt på én uke», lød en av avisenes overskrifter. En bokhandler fortalte avisen at boka var helt utsolgt og at de måtte si nei til flere enn femti-seksti daglige henvendelser. Denne nyheten ble raskt fjernet fra de statlige mediene.

Enorm etterspørsel

«Forholdet mellom iranere og Andalucia blir gjenopplivet, ikke politisk eller økonomisk, ikke av å opprette produksjonslinje for det iranske bilmarkedet i Madrid eller å betale iransk olje med ull, men av kulturell utveksling», skriver iransk journalist Hamid Jafari.

Internasjonal media, blant annet den engelske avisa Guardian og bloggen til forfatteren Gabriel Garcia Márquez, skrev om den store interessen iranere hadde vist for boka til Márquez. Den kolombianske avisen El Tiempo skrev: «Ingen kunne forestille seg at boka til Márquez om konflikten mellom narkokongen Pablo Escobar og den kolombianske staten kunne bli så populær i Iran.

I følge en iransk bokhandler ble det solgt to tusen eksemplarer på bare to uker. En annen bokhandler forteller avisa at de ikke har tillatelse til å publisere den på nytt.

Sasan, en 30-årig mann, sier til meg: «Jeg ville kjøpe boka som en bursdagsgave til en venn. Da jeg spurte hvor avdelingen for utenlandske bøker var hos bokhandleren, spurte de om jeg ville kjøpe boka til Márquez. De viste meg da en lang venteliste med over åtte hundre personers navn og telefonnummer. Bokhandleren lovet å kontakte meg når de hadde fått inn flere eksemplarer. De nye eksemplarene ville selvfølgelig være ulovlig siden det ville komme ut uten tillatelse fra myndighetene».

Samme dag som meldingen om boka lekket ut, opprettet Mousavis tilhengere en Facebookside med navn: «Kidnappingen, en president i husarrest». Navnet til Facebook siden viser at mange fortsatt mener at Mahmoud Ahmadinejad ble president ved et stort valgfusk, og at Mir Hossein Mousavi var det virkelige valget til iranere.

Roman og virkelighet

Tilhengerne av denne Facebooksiden, poster utdrag fra boka på siden, hver eneste dag. Utdrag de synes kan ligne Mousvis husarrest. Asieh skriver for eksempel: «Mousavis beskjed til oss er kanskje at opposisjonen må handle som en sjakkspiller med strategi, ikke som en bokser som blir slått ned».

En annen Facebookbruker, Mina Esterabadi, skriver: «Selv om Mousavi har sagt at bokas innhold er en nøyaktig beskrivelse av hvordan han har det nå, mener han egentlig at hele nasjonen har blitt satt i arrest. Beskjeden fra Mousavi inviterer til en nasjonal refleksjon over all urettferdighet og undertrykkelse som foregår i landet».

En av Mousavis tilhengere skriver: «Det finnes flere likheter mellom narkobander og Irans sikkerhetspoliti og andre instanser under landets politiske og religiøse autoritet: Øverste leder Khamenei. Disse organene i Iran handler mot enhver folkevalgt institusjon i landet. Det Mousavi mener er nettopp disse likhetene.

Beskrivelsene i boka kan godt gjelde også for mafiatilstandene i Irans maktstruktur. Mousavi vil at vi ser og forstår denne mafiastrukturen. På en annen side hadde kanskje gislene til Pablo Escobar, en narkobanditt uten menneskelige hensyn, noe bedre enn Mousavi og Karrubi. De hadde tilgang til radio, TV og aviser. De kunne til og med skrive sine daglige opplevelser på papir. Mousavi og Karrubi er fratatt alle grunnleggende rettigheter».

Den ulovlige publiseringen av boka til Márquez fortsetter i Teheran og andre iranske byer. Flere mener at den store interessen for boka er et tegn på at Mousavi fortsatt har stor innflytelse i landet. Når en kort beskjed kan skape en slik bølge i samfunnet, viser det at den grønne bevegelsen fortsatt lever. ■

Oversatt fra persisk av Nariman Rahimi

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 16.12.2011. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid – klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)


Kommentarer