Mektigere enn noen gang

I høst kåret Forbes Magazine president Vladimir Putin (61) til «Verdens mektigste», foran USAs Barack Obama. Nå framstår Russlands sterke mann som mektigere enn noensinne: Erobret Krim-halvøya, har makt over Ukrainas skjebne, kontrollerer gassen til et svekket EU, gir asyl til USAs plageånd Edward Snowden, vant et rekorddyrt OL og har høy hjemlig popularitet.

– Putin har de beste kortene på hånda i lang tid framover, sier forsker Yngvar B. Steinholt i Tromsø. Men med en vaklende økonomi og en ikke-eksisterende offentlig debatt er spaltist Elena Milashina skeptisk til at Putin kan være konge på haugen til 2024, slik han planlegger.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Vekst. NATO- og EU-land fordømmer nå Russlands framstøt i Ukraina. Men president Vladimir Putin rir på en sjeldent sterk popularitetsbølge hjemme. Ifølge det uavhengige og vel ansette Levada-senteret, Det allrussiske senteret for opinionsundersøkelser, har Putins oppslutning etter Krim-annekteringen i mars økt fra 67 til 80 prosent. Det er det høyeste på tre år.

For Russlands sterke mann kom annekteringen av Krim-halvøya i mars på et kritisk tidspunkt, mener -forsker Yngvar B. Steinholt, førsteamanuensis i russisk kultur og litteratur ved Universitetet i Tromsø.

– Vi var gjennom en spennende tid i Russland, med en politisk oppvåkning og et levende sivilsamfunn som vi ikke har sett maken til tidligere. Folk har hatt et mer aktivt forhold til politikk, tusentalls har demonstrert. Nå har pendelen svingt den andre veien, og Putin har langt på vei lyktes i å svekke opposisjonen. Men det at han måtte støtte seg på den russisk-ortodokse kirka og spille sterkere på nasjonalfølelsene, tyder på at han var presset. Ukraina-konflikten kan nå bidra til å øke hans popularitet, og for øyeblikket sitter han godt, sier Steinholt til Ny Tid.

I påsken har Putin styrket sin makt ytterligere. Samme dag som hans utenriksminister Lavrov undertegnet en avtale i Geneve, 17. april, hadde Putin en fire timer lang direktesendt tv-sending i Russland. Der deltok også «USA-avhopperen» Edward Snowden, som det siste året jevnlig har lekket fakta om det amerikanske NSAs overvåking av store deler av verdens nettsamfunn, med et retorisk spørsmål til Putin om Russlands eventuelle overvåking.

Dette er et utdrag fra Ny Tid 25.04.2014. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid -klikk her.


Link til artikkelen til Elena Milashina i Ny Tid 11. april 2014


---
DEL