Medlemskap i stormaktsblokkene er blitt en trussel mot landene selv

ORIENTERING 22. april 196: Det er i dag tydeligere enn noensinne at det er stormaktenes blokkpolitikk som truer freden i verden.

Den 4. april har NATO eksistert i 20 lange år, og NATO Norge mener at dette er det grunn til å feire. Sosialistisk Folkepartis landsstyremøte vil i den forbindelse uttale:

Etter 20 år kan medlemslandene i henhold til pakten si opp sitt medlemskap i alliansen med ett års varsel. Men på Høyres landsmøte nylig uttalte utenriksminister John Lyng at Norges fortsatte forhold til NATO ble stadfestet gjennom Stortingets behandling og vedtak i juni 1968. Han hevdet at grunnlaget for vår sikkerhetspolitikk dermed er fastlagt for atskillig tid framover.
Som så mange ganger før søker NATO-politikerne å fastlegge vårt lands sikkerhets politikk over hodet på folket. Vår utenriks- og forsvarspolitikk blir holdt utenfor valgkampen, men etter valget vil de hevde at de har fått en ny fullmakt til å underordne vårt land under NATO.
Denne politikken innebærer at Norge vil delta i det internasjonale rustningskappløpet også i åra som kommer. Fra 1949 til 1969 er forsvarsutgiftene økt fra 370 til 2400 millioner kroner årlig.
. . .


Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- annonse -
- annonse -

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

En landbrugsklynge – et topmoderne industrielt kompleks

MAD: Problemet er adgangen til mad. Alle skal spise for at leve. Skal vi spise, må vi købe. For at købe, må vi arbejde. Vi spiser, fordøjer, og skider.

Dydens diktatur

KINA: Kinas kommunistparti praler i dag med, at det er i stand til at genkende enhver af landets 1.4 milliarder borgere inden for få sekunder. Europa må finde alternativer til den stigende polarisering mellem Kina og USA – mellem et statsligt overvågende diktatur og den liberalistiske individualismes hensynsløse selvudlevelse. Måske en form for anarkistisk samfundsorden?

Protest kan koste deg livet

HONDURAS: Nina Lakhanis farlige søken etter sannheten bak drapet på miljøaktivisten Berta Cáceres ender opp i flere spørsmål enn svar.

Det kulturelle bindemiddelet

ROMAN: DeLillo iscenesetter en slags allmenn, paranoid tilstand, en mistenksomhet som har global rekkevidde.

Kreativ ødeleggelse

SØPPEL: Norge er ikke rigget for tekstilsortering. Selv om vi sorterer søppel, er vi ikke i nærheten av steder i Japan, som kan resirkulere i 34 ulike kategorier. Der er målet at kommunene ikke sitter igjen med noe avfall – og uten søppelbiler!

Kontrollsamfunnet og det uregjerlige

SENMODERNE: Mennesker i dag får mer og mer kontroll over omgivelsene – men mister kontakt med verden. Hvor går grensen for målinger, kvalitetssikringer, kvantifiseringer og byråkratiske rutiner?