Mediekritisk utstilling


Til tross for at Media City Bergen huser Norges største  mediekonsern, har den mediekritiske utstillingen Question Everything som åpnet 22. februar fått svært lite presseomtale.

Berland er medieviter og frilans journalist.
Email: Ella.strilen@gmail.com
Publisert: 2018-04-05

Dette er ikke blitt gjort til tross for at flere av verkene som er stilt ut, er permanente veggmalerier rettet direkte mot mediebedriftene som jobber på huset. Under åpningen ble det avduket en rekke kunstverk av åtte gatekunstnere, etterfulgt av en mediekritisk paneldebatt med BTs kommentator Eirin Eikefjord, kunstkritiker og universitetslektor Kristoffer Jul-Larsen, lektor og tidligere Rødt-leder Torstein Dahle, og den britiske gatekunstneren Nipper Street.

Formålet med utstillingen er å nå frem til publikum med kritiske spørsmål i form av bilder og tekst. Gatekunstnerne AFK og Nemesis står i spissen for utstillingen, som er et samarbeidsprosjekt mellom Friends of Food og Kube Bergen. AFK har laget spørsmålene til debatten samt tekster som går sammen med kunstverkene hans. Tekstene refererer til avisartikler og dokumenter fra etablerte nyhetskilder som The New York Times og The Guardian, samt ulike regjeringsnettsider.

I etterkant av åpningen har det kommet forespørsler om å fjerne enkelte av tekstene, noe undertegnede vil hevde understreker tekstenes betydning og virkning – og at det var på høy tid at det kom en slik utstilling. «Problemstillingene som jeg og mine kollegaer legger frem i verkene er noen av de viktigste vi har i dagens samfunn. Men det virker ikke som om media er interessert i å diskutere disse problemstillingene,» sier AFK.

Politisk kunst. Media City Bergen (MCB) har heller ikke reklamert for utstillingen eller utstillingsåpningen, hverken på egne hjemmesider eller på Facebook. «Det er snakk om kunst for salg. Vi ønsker å være forsiktige med å markedsføre i app og på hjemmesiden av hensyn til våre leietakere på MCB, da vi ikke ønsker å presse på dem reklame,» forklarer eiendomssjef og leder i Entra, Sturla Hjelmervik. «Utstillingen i seg selv passer veldig godt inn i bygget, og skaper dynamikk på arbeidsplassen. Noen verk inspirerer, og noen provoserer. Det er kunstens oppgave, og det synes jeg er veldig positivt,» sier han.

Abonnement halvår kr 450

Hovedbildet på utstillingen er Question Everything but this Statement av AFK. Bildet er et motsvar til den nesten umiddelbare fjerningen av hans kontroversielle arbeid, Enjoy the real thing, som ble utført 2. januar 2017 og fjernet noen dager senere. Motivet stiller spørsmål ved branding og …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)