Med burka for homofil åpenhet

Skeiv Verden vil gjøre norske homofile muslimer synlige. 28. juni skal de gå i tog i Oslo, iført burka.

Ny Tid

Publisert dato: 23/06/2008

Informasjonsansvarlig Magne Richardsen i Skeiv Verden forteller at de ønsker å bruke burkaen som et våpen for å synliggjøre homofile muslimer under Homoparaden 28. Juni.Det er nemlig ikke alle som ønsker å vise ansiktet sitt. De ønsker i tillegg å synliggjøre de utfordringene homofile muslimer står overfor gjennom seminaret «Homofile med minoritetsbakgrunn» mandag 23. juni. På seminaret kommer blant annet Vanja Hamzić fra Bosnia Hercegovina. Han er muslim og president i den upatriarkalske, internasjonale trosorganisasjonen LOGOS, og har lang erfaring innen organisering av religiøse homofile i Europa.

Om burkabruken under homoparaden neste uke sier han at det er trist at det blir taklet på denne måten, og han håper det kommer en endring i muslimske homofiles situasjon i Norge.

– Islam handler om ijtihad (tolkende argumentasjon, journ. anm.). De må bruke egen fornuft og ikke være redd for å kjempe for sine rettigheter, understreker han.

Hamzic mener at det ikke er overraskende at det kommer en radikal reaksjon mot homofile muslimer i Norge, siden det fortsatt er noe nytt.

– Det er ikke lett å skape en dialog. Først må de overkomme sin stilling som innvandrere før de kan starte en bevegelse for sine rettigheter. Gjennom identifisering kan man åpne en dialog, sier han.

Hamzic mener det er en lang prosess og at de selv er i stadig utvikling gjennom diskusjoner.

Usynlige men eksisterer

Den første åpne homofile muslimen i Norge, irakiske Kaltham Alexander Lie, synes det er fantastisk at homofile muslimer kan delta på homoparaden iført burka.

– Uansett om homofile muslimer er tildekket under homoparaden, så viser det at vi eksisterer. Det handler om frihet, sier han.

Lie er mest kjent i Norge for filmen Gender Me som hadde premiere i Oslo i januar i år og som er laget av den norske regissøren Nefise Özkal Lorentzen. Den homofile imamen, Daayiee Abdullah fra USA, som også var med i filmen, vil holde innlegg i seminaret mandag. Også den homofile imamen Muhsin Hendricks fra Sør-Afrika vil være tilstede.

Gjennom seminaret ønsker Skeiv Verden å lære så mye som mulig om hvordan man kan gjøre det lettere for homofile med minoritetsbakgrunn i Norge.

– Vi håper at folk fra skoler og integreringsrådgivere som kommer i kontakt med homofile med minoritetsbakgrunn til daglig, kommer på seminaret. Gjennom et direkte møte kan de lære av hverandre og få kjennskap til hvilke grunnleggende utfordringer homofile muslimer møter, sier informasjonsansvarlig Richardsen.

Støtter homofile i andre land

Den 25. juni blir det dessuten solidaritetskonsert på rådhusplassen for lesbiske, homofile, bifile og transer i Latin-Amerika. Kohinoor Nordberg og Mina Hadijan, best kjent fra P3 og kvinnekanalen FEM, kommer til å lede konserten.

Lederen i Skeiv ungdom, Stian Amadeus Antonsen, forteller at både i Skeiv Ungdom og Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH) har det blitt økt fokus på internasjonalt samarbeid de siste to årene.

– Nicaragua var det siste landet i Latin-Amerika som fjernet forbudet mot homoseksuelle handlinger. Det skjedde 1. februar i år. Vi ønsker å vise vår støtte til de lokale organisasjonene for homofile i Latin-Amerika med denne solidaritetskonserten, sier han.

Om den nye ekteskapsloven, hvor hovedelementene er at homofile skal få anledning til å gifte seg og kunne søke om å få adoptere sier han at det ennå gjenstår mye arbeid knyttet til å skape gode holdninger.

– «Homo» er fortsatt det mest brukte skjellsordet på norske skoler i dag. Det er viktig å huske under jubelruset for den nye ekteskapsloven, sier han.

Kommentarer