Med øynene i krigen


Mohamed Jabalys dokumentardebut Ambulance gir et unikt innblikk i en 51 dager lang bombing av Gaza, sett fra ambulansens førersete.

Email: ida.hestman@gmail.com
Publisert: 2017-02-16

Lyden av et smell. Babygråt. Bildet kommer på, vinglende av hendene som holder det. Pusten avslører en fortvilet tilstand, før stemmen bryter ut: «Herregud!» Premisset for resten av filmen er satt i anslaget: Vi skal se det han ser. Med unntak av ett bilde, gjennom subjektiv vinkling, er dokumentaren filmet i førstepersons perspektiv.

Med Ambulance har palestineren Mohamed Jabaly dokumentert den 51 dager lange bombingen av Gaza sommeren 2014 fra fronten: nemlig førersetet i en ambulansebil. På ryggmarksrefleks har Jabaly dokumentert alt fra dag én, uten å fortelle sin egen familie hva han har brukt dagene til. De ville aldri latt ham holde på hvis de visste noe.

Ambulance kan ses som bevisgrunnlaget for Jabalys søknad om opphold i Norge. Filmskaperen har helt siden han kom til Norge i 2014, kjempet om å få …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.

Abonnement kr 195 kvartal

Close
Logg inn