Med øynene i krigen

Mohamed Jabalys dokumentardebut Ambulance gir et unikt innblikk i en 51 dager lang bombing av Gaza, sett fra ambulansens førersete.

Avatar
Email: ida.hestman@gmail.com
Publisert: 16.02.2017

Lyden av et smell. Babygråt. Bildet kommer på, vinglende av hendene som holder det. Pusten avslører en fortvilet tilstand, før stemmen bryter ut: «Herregud!» Premisset for resten av filmen er satt i anslaget: Vi skal se det han ser. Med unntak av ett bilde, gjennom subjektiv vinkling, er dokumentaren filmet i førstepersons perspektiv.

Med Ambulance har palestineren Mohamed Jabaly dokumentert den 51 dager lange bombingen av Gaza sommeren 2014 fra fronten: nemlig førersetet i en ambulansebil. På ryggmarksrefleks har Jabaly dokumentert alt fra dag én, uten å fortelle sin egen familie hva han har brukt dagene til. De ville aldri latt ham holde på hvis de visste noe.

Ambulance kan ses som bevisgrunnlaget for Jabalys søknad om opphold i Norge. Filmskaperen har helt siden han kom til Norge i 2014, kjempet om å få bli værende, men myndighetene vil det annerledes. Etter press fra det norske filmmiljøet og lokalmiljøet i Tromsø fikk Jabaly, som opprinnelig hadde fått avskjed på grått papir, fornyet behandlingsprosessen før jul. Han kan altså bli her litt lenger, men fortsatt på ubestemt tid.

Viktig dokumentasjon. Med tanke på hvor få nyheter fra konflikten i Gaza som faktisk kommer fra palestinsk side, og at størsteparten av kildene som brukes i norske medier er fra det israelske militæret, er det enda større grunn til å interessere seg for hva Jabaly har å melde. Ambulance har dessuten fått mye internasjonal oppmerksomhet og ble blant annet vist under IDFA-festivalen i Amsterdam, der den deltok i hovedkonkurransen. Den ble også nylig vist på NRK. I en tid der NRKs taushet er total, for å sitere Torstein Dahle, er det kanskje på sin plass å gi rom for en slik subjektiv fremleggelse fra den svake part.


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
[wpdevart_facebook_comment curent_url="https://www.nytid.no/med-oynene-i-krigen/" order_type="social" title_text="Kommentarer" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="3" ]

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.