Bestill vårutgaven her

Med leiebil kan du få en unik ferieopplevelse i Norge

–– ANNONSØRINNHOLD ––

Mange planlegger å feriere i Norge også kommende sommer. Da kan en leiebil være med på å gjøre ferien fleksibel, opplevelsesrik og minneverdig. Det lønner seg imidlertid å planlegge tidlig. Her gir vi noen tips til hvordan du kan legge opp til en unik sommer for deg og alle i familien.

At vi lever i et langstrakt land er kanskje en klisje, men det er også en sannhet. Å rekke over hele landet med bil er derfor ikke realistisk for alle hvis man starter hjemmefra.

Leie bil

Dersom du i stedet velger å starte og avslutte ferien med en flyreise, blir mulighetene mye større. Ved å planlegge ferien tidlig kan du dessuten få gode priser på leiebiler, og velge fra et bredt utvalg av biltyper.

Start med å lage en liste over hva du har lyst til å se og oppleve, og lag deretter en kjørerute ut fra nærmeste flyplass.

På flyplassene kan du enkelt leie bil, og levere den tilbake når ferien er over. På nettsiden GoAutos.no kan du få tips om leiebiler i Norge. Der kan du søke og sammenligne leiebiler i hele landet fra kjente selskaper som blant annet Sixt og Avis, og få gode priser til gode betingelser. Alle biler der leies ut med nødvendige forsikringer inkludert, og med ubegrenset kjørelengde.

Nasjonale turistveger

Visit Norway er blant de som anbefaler å bruke bil for å utforske alle de naturskjønne stedene i Norge. På deres nettside visitnorway.no kan du lese mange turtips og forslag til kjøreruter for å oppleve flott natur i eget tempo.

De såkalte Nasjonale turistveger er strekninger som er spesielt fremhevet som flotte, på grunn av vakkert landskap, man får se prisbelønt arkitektur, samt at strekningene er turistvennlige på den måten at det er rikelig med rasteplasser og tilrettelagte utsiktspunkter langs veien.

Til sammen er det 2136 kilometer med Nasjonale turistveger i landet, fordelt på 18 ulike traseer. Du kan finne en oversikt over alle på nettsiden Nasjonaleturistveger.no. Der er det også kart og beskrivelser, slik at du lett kan legge opp din egen rute.

I tillegg til flott natur tar turistvegene deg forbi muligheter for overnatting på alt fra flotte hoteller til telting i fjell og villmark.

Rutene tar deg til Varanger, Havøysund, Senja, Andøya, Lofoten og Helgelandskysten i nord. Videre til Atlanterhavsvegen, Ryfylke og Jæren langs kysten. Det går også ruter i Geiranger og Trollstigen, gamle Strynefjellsvegen, Rondane, Sognefjellet, Valdresflya, Gaularfjellet, Aurlandsfjellet samt Hardanger og Hardangervidda.

Verdensarvlisten

Et annet utgangspunkt for å finne spennende steder er de åtte stedene i Norge som står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Noen av disse stedene er også langs turistvegene, som Geirangerfjorden. I tillegg står Bryggen i Bergen med den gamle hanseatiske trebebyggelsen på lista, sammen med Urnes stavkirke fra 1140, byen Røros, helleristningene i Alta, Nærøyfjorden i Sogn og Fjordane, Vegaøyene i Nordland og Struvnes Meridianbue i Hammerfest.

Tips til småbarnsforeldre

Når du lager en kjørerute er det viktig å ikke planlegge med for lange strekninger. Det viktigste er ikke å se mest mulig, men å ha det gøy underveis. Husk å stoppe bilen før alle er slitne og grinete. Å legge inn et par maratonetapper går greit, men de bør etterfølges av en dag eller to i ro.

Når man skal kjøre langt er bøker og nettbrett gode kompiser. Men dersom man blir bilsyk må de legges vekk. Da kan leker som «mitt skip er lastet med» være artig. Når det blir for enkelt kan man bytte det ut med «regelleken». Den går ut på at en person bestemmer en hemmelig regel, og sier «mitt skip er lastet med …» ut fra sin egen regel. Så må de andre følge opp på samme måte, og prøve å gjette seg til hva regelen er. Den som finner ut regelen vinner. En regel kan f.eks. være «mitt skip er lastet med mat som begynner med bokstaven O» eller «mitt skip er lastet med sommerferie-aktiviteter».

La ungene planlegge

Ta også med ungene i planleggingen før turen. Da føler alle eierskap og forventning til det som skal skje, og til minnene som skapes gjennom sommerferien. For eksempel kan ungene lete opp bilder og fakta på internett og lage sin egen bok om hva som skal besøkes. Skriv den ut og ta den med på turen, så kan de krysse av og fylle inn mer informasjon underveis.

Og sett av god tid til avstikkere og innfall dere får underveis. Det er tross alt den fleksibiliteten som er den største fordelen med å være på bilferie!


(Foto er fra Varanger, av NataGolubnycha, iStockphoto)

Siste artikler

Politisk thriller fra virkelighetens Egypt

ARABISKE FILMDAGER: «Boy from Heaven» er først og fremst en velkomponert spenningsfilm, men gir samtidig et spennende innblikk i religiøse miljøer og politiske konfliktlinjer i dagens Egypt.

Barnevernets kulturelle fordommer 

BARNEVERNET: I denne kronikken stilles det spørsmål ved om barnevernet hadde rett om Bhattacharya-familien.

Hvor alle kæmper om opmærksomheden

SUBJEKTET: Hvordan skal kunsten skille sig ud i en tid hvor det kunstneriske virke er kommet til at ligne det moderne arbejdsliv med dets konstante krav om kommunikation, netværk og synlighed? Fremtræden og iscenesættelse er blevet vigtigere end indhold. Kan vi i dag egentlig genopdage vores forhold til tid, oplevelsen varighed, øve os på at gøre mindre? At ikke være et middel til et mål?

Karikaturtegnerne og krigen

SATIRE: NY TID har snakket med sju ukrainske og en russisk karikaturtegner, alle tilknyttet nettverket Libex, om hvordan de ser på sitt arbeid med hensyn til krigen i Ukraina.

Den svarte fredsduen

ORIENTERING: Vi presenterer her et unikt forbilde i norsk pressehistorie.

En europeisk sannhet

EUROPA: Herrefolket hadde ikke bare verdens beste våpen, det hadde også verdens beste religion. Det var de hvite og deres selvskrevne rett til å gjøre hva de ville på andres bekostning.

I McCarthyismens propagandakjeller

LIBERTAS: Den som er blitt utsatt for McCarthyismens brønnpisseri i barndom og ungdom, glemmer ikke hvordan den virker.

Overvåkningspolitiet

OVERVÅKING: Innen overvåkingspolitiet arbeider det på landsbasis ca. 300 personer.

Jeg var helt ute av verden

Essay: Forfatteren Hanne Ramsdal forteller her hva det vil si å bli satt ut av spill – og komme tilbake igjen. En hjernerystelse fører blant annet til at hjernen ikke klarer å dempe inntrykk og følelser.

Når man i stillhet vil disiplinere forskningen

PRIO: Mange som reiser spørsmål om legitimiteten til USAs kriger, synes å bli presset ut fra forsknings- og mediainstitusjoner. Et eksempel er her Institutt for fredsforskning (PRIO), som har hatt forskere som historisk sett har vært kritiske til enhver angrepskrig – som neppe har tilhørt atomvåpnenes nære venner.

Er Spania en terrorstat?

SPANIA: Landet får skarp kritikk internasjonalt for politiets og sivilgardens utstrakte bruk av tortur som aldri straffeforfølges. Regimeopprørere fengsles for bagateller. Europeiske anklager og innvendinger ignoreres.

Er det noen grunn til å juble over koronavaksinen?

COVID-19: Fra offentlig hold ytres det ingen reell skepsis til koronavaksinen – man anbefaler vaksinering, og folket er positive til vaksinen. Men er omfavnelsen av vaksinen basert på en informert beslutning eller et blindt håp om en normal hverdag?

De militære sjefene ville utslette Sovjet og Kina, men Kennedy sto i veien

Militært: Vi tar for oss amerikansk strategisk militærtenkning (SAC) fra 1950 til i dag. Kommer den økonomiske krigen å bli supplert ved en biologisk krig?

Hjemlengsel

Bjørneboe: Jens Bjørneboes eldste datter reflekterer i dette essayet over en mindre kjent psykologisk side ved sin far.

Arrestert og satt på glattcelle for Y-blokka

Y-BLOKKA: Fem demonstranter ble ført vekk i går, blant dem Ellen de Vibe, tidligere direktør i Oslos plan- og bygningsetat. Samtidig havnet Y-interiøret i containere.

En tilgitt, lutret og salvet korgutt

Tangen: Finansnæringen tar kontroll over norsk offentlighet.

Michael Moores nye film: Kritisk til alternativ energi

MiljøFor mange er grønne energiløsninger bare en ny måte å tjene penger på, hevder regissør Jeff Gibbs.

Pandemien vil skape en ny verdensorden

Mike Davis: Ifølge aktivisten og historikeren Mike Davis ligger det i ville reservoarer, som blant flaggermus, opptil 400 typer koronavirus som bare venter på å smitte over til andre dyr og mennesker.

Sjamanen og den norske ingeniøren

SAMHOLD: Forventningen om et paradis fritt for moderne framskritt ble til fortellingen om det motsatte, men mest av alt handler Newtopia om to svært ulike menn som støtter og hjelper hverandre når livet er som mest brutalt.

Hudløs eksponering

Anoreksi: Ublu bruker Lene Marie Fossen sitt eget forpinte legeme som lerret for sorg, smerte og lengsel i sine serier av selvportretter – aktuelle både i dokumentarfilmen Selvportrett og i utstillingen Gatekeeper.