Med håp om endring

Ved å portrettere henholdsvis en kvinnelig shariadommer på Vestbredden og en palestinsk gutt på et israelsk sykehus, gir disse to dokumentarene innsikt i noen av utfordringene palestinere står overfor. 

Aleksander Huser
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 05.04.2018
The Judge/Muhi – Generally Temporary

Erika Cohn/Rina Castelnuovo-Hollander og Tamir Elterman (USA/Tyskland og Israel)

«Jeg ville snu om på det etablerte,» sier Kholoud Al-Faqih i Erika Cohns dokumentar The Judge, som NRK har gitt tittelen Sharia-dommar og feminist. Det har hun da også klart. Juristen fra Vestbredden i Palestina er nemlig den første (sammen med sin kollega og venninne Asmahan) kvinnelige dommeren i en sharia-domstol i Midtøsten.

I filmen forteller Al-Faqih at det har vært kvinnelige dommere i straffedomstoler i Palestina siden syttitallet. Dette gjelder imidlertid ikke sharia-domstolene, som tar for seg alle familiesakene, som skilsmisser, uenighet om barnebidrag og lignende. Med andre ord saker som gjerne omhandler kvinner.

Strukturell motstand. Videre får vi vite at det har vært uenighet innen islamsk lov om hvordan man skal tolke de religiøse tekstene når det gjelder spørsmålet om kvinnelige dommere. I Palestina følger man retningen som heter hanafi, hvor dette er tillatt. Men det betyr ikke at alle i det arabiske landet er enige i at kvinner skal inneha slike posisjoner. I dette palestinske samfunnet tillegges tradisjonen ofte mer vekt enn faktiske lovtekstutforminger, og dokumentaren inneholder både folk på gata og i sentrale maktposisjoner som motsetter seg ikke-mannlige dommere. Blant de sistnevnte er den dypt konservative dr. Husam Al-Deen Afanah, som begrunner kvinners uegnethet i så måte med biologiske forhold. I filmens siste del skal vi sågar se at hovedpersonen møter strukturell motstand mot å få utøve sitt dommeryrke.

The Judge er en portrettdokumentar om Kholoud Al-Faqih, som er en viljesterk, reflektert og velformulert hovedkarakter med en klart feministisk agenda. Den velproduserte filmen inneholder flere konvensjonelle intervjuer, men også en rekke observerende scener fra blant annet domstolen, som vitner om at alle de nevnte egenskapene – inkludert den feministiske innstillingen – også bidrar til at hun gjør en utmerket jobb i embetet.

Muhi er en bevegende dokumentar om en sjarmerende gutt i juridisk limbotilstand – full av livsglede tross sine fysiske utfordringer.


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer. (Du har allerede lest 3 gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer