Bestill høstutgaven her

Med folket som oppdragsgiver

Permanent Record (Systemfeil)
Forfatter: Edward Snowden
Forlag: Macmillan (USA)
SNOWDEN: En spion, landsforræder eller patriot? Svaret avhenger av hvem du spør.

Tenk deg at noen har tilgang til en søkemotor der alt av personlige data om deg og dine er like tilgjengelig som når du bruker Google: telefonsamtaler, private bilder, intime videoer, pinlige e-poster, små og store hemmeligheter du vil ha for deg selv. XKEYSCORE heter denne «søkemotoren», og National Security Agency (NSA) i USA bruker den til å snoke i våre private anliggender. Alt som trengs, er en unik identifikasjon: som eksempelvis din private e-post adresse. NSA har også delt teknolgien med andre lands etterretningsbyråer, deriblant Australia, Japan og Tyskland. At vi i det hele tatt vet at slik innsamling av data er mulig, kan vi takke varsleren Edward Snowden for.

USA saksøkte Snowden

Samme dag som Permanent Record kom ut i bokhandelen, gikk amerikanske myndigheter til søksmål, har Snowden fortalt på Twitter. «Utgivelsen bryter med konfidensialitetsavtalen» – som innebærer at myndighetene skal lese gjennom og godkjenne slike bøker. Dette søksmålet er også ment å hindre at Snowden tjener penger på boksalget: «Vi vil ikke at enkeltpersoner beriker seg på bekostning av USA uten å overholde sine forpliktelser for publisering» heter det i en uttalelse fra det amerikanske justisdepartementet.¹

Permanent Record (Systemfeil heter boken i Norge) åpner med «I used to work for the government, now I work . . .Kjære leser. Opprett/åpne din frie leserkonto med din epost over for å lese videre.
(Har du abonnement, logg inn her.)
Iril Kolle
Frilansjournalist, oversetter og grafisk designer.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

Flere bøker