Med barnets blikk

The Breadwinner/Tehran Taboo
Regissør: Nora Twomey/Ali Soozandeh
(Canada, Irland og Luxembourg/Tyskland og Østerrike)


Jenter utkledd som gutter i Kabul og Teherans underverden med sex, rus og ravemusikk skildres gjennom barnets blikk i animasjonsfilmene The Breadwinner og Tehran Taboo.

I de siste årene har vi fått innblikk i hverdagslivet i muslimske land gjennom tegneserier og animasjonsfilmer, som i den selvbiografiske Persepolis av Marjane Satrapi, en tegneserie og senere film (2007) om en ungjentes oppvekst i Iran, og tegneseriesuksessen Fremtidens araber (2015) av Riad Sattouf. Igjen en selvbiografisk fortelling om oppveksten, denne gangen i Gaddafis og Assads diktaturer.

Den internasjonale animasjonsfestivalen Anifilm i Trebon, Tsjekkia, viste nylig to nykommere i denne sjangeren: fjorårets Oscarnominerte barnefilm The Breadwinner av Nora Twomey og Tehran Taboo, en animasjonsfilm for voksne, av Ali Soozandeh. Begge
filmene har allerede oppnådd mye oppmerksomhet og har fått strålende kritikker i Variety.

Dette er animasjonsfilmer med høy kvalitet, både teknisk og innholdsmessig. En fellesnevner for begge filmene er at regissørene har valgt å fortelle dystre historier om undertrykkelse gjennom et barns perspektiv. Dette gir oss en unik tilnærming og empati med hovedrollene. Drømmene og lengslene er som våre egne, men omstendighetene karakterene befinner seg i, er for oss ubegripelige.

The Breadwinner er en ypperlig introduksjon til å forstå situasjonen i Afghanistan.

Det særegne med oppveksthistorier fortalt fra et barneperspektiv er at fortellerstemmen virker både mer ærlig og humoristisk. Vi betrakter de voksnes handlinger og aner konsekvensene, men er smittet av en barnslig tro på at alt ender godt.

- annonse -

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Margareta Hruza
Hruza er tsjekkisk/norsk filmskaper og fast filmkritiker i Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte