Med 26 minoriteter er Ukraina allerede  kosmopolitisk

Den ukrainske forfatteren Andrej Kurkov skrev intenst om revolusjonen på Maidan-plassen for snart tre år siden – de såkalte dagbøkene. Nå, med hendelsene litt på avstand, spør vi ham om den pågående situasjonen i Ukraina, der Ny Tid møter ham hjemme i Kiev for en samtale. «Alle revolusjoner blir etter hvert kommersialisert når volden avtar,» sier Kurkov. «Under oransjerevolusjonen fikk man rabatt på oransje skjerf og klær i butikkene, og i dag kan man kjøpe alle typer emblemer fra frivillighetsbataljonen i Donbass. Slikt fantes ikke under oktoberrevolusjonen i 1917.»

Kurkov har uttalt at han ble fem år eldre på de tre månedene, vinteren for tre år siden. «Jeg sov lite og dårlig. Jeg pleide å våkne om natten for å sjekke overskriftene. Og for å sjekke om bilen fremdeles sto i hagen, eller om den var brent eller stjålet. Denne konstante urolige søvnen gjør en nervøs. Man mister energi.»

Vi begynner samtalen med å snakke om hvilke ukrainere som kjempet, og hvordan. «Vi har idealistiske ukrainske nasjonalister. Dessuten radikale patrioter med voldelige løsninger. Og en rekke som absolutt ikke ville ha noe vold,» sier han. «Jeg tror de aller fleste er imot volden. Den var unødvendig og fremprovosert. De politikerne som ba ubevæpnede mennesker gå til et meget godt bevoktet parlament og prøve å ta seg inn i bygningen, gikk jo ikke selv. Disse ble hverken skadet eller arrestert. Når folk står stille og venter på endring, kan det være lett å få dem til å handle konkret.»

Sovjetunionen. En historie som antyder Kurkovs mentalitet som forfatter og observatør, er verdt å nevne: I 1967, da Kurkov var seks år gammel, flyttet familien til en leilighet i Kiev tvers overfor flyplassen der hans far jobbet. Lille Andrej fikk tre hamstere å leke med, fordi han var så mye alene hjemme. De løp fritt, så en dag tråkket hans far i hjel en av dem ved et uhell. Lei seg på dyrenes vegne tok gutten med seg en sulten katt inn fra gaten for å gi den mat. Men den spiste plutselig den neste hamsteren. Deretter falt den siste ensomme hamsteren ned fra balkongen og døde. «Jeg vet ikke om det var et selvmord eller et uhell. Etter dette var jeg sikker på at folk bare skrev poesi når de var lei seg, eller at poesi alltid skulle være trist.»

Lille Andrej lærte nok litt om livet den gang via dyrene – men beveget han seg fra litteraturen til det mer politiske? «Min bror var en dissident som tok med seg …

Abonnement halvår kr 450


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


2 kommentarer

  1. Yes, but Kurkov, just confirmed in the interview that the books were available on the net.
    And that they are to be bought sonewhere, I am glad to hear.

  2. Mr. Kurkov said «Visste du at romanen min Presidentens siste kjærlighet er forbudt i Russland? But what will you say to him when find his book on popular russian online shop Ozon (http://www.ozon.ru/context/detail/id/2425863/). I live in Russia and can easily buy and read papercopy of his novel “the last love of president”. People who prefer electronic devices can buy this book also on site litres.ru (https://www.litres.ru/andrey-kurkov-2/poslednyaya-lubov-prezidenta-15990695/). I dont want to believe that Mr.Kurkov and the author of the article above is going to show Russian in a negative way. But my dear norwegian friends I beg you check everything you read and hear about Russia on TV and in newspapers. We have unstable times now and we must not be credulous. @trust but verify@ ….. P.s. By the way, Mr. Kurkov maybe your books are sold in Russia without your permission ;)))?

    Mr. Kurkov sa: “Visste du på romanen min Presidentens siste kjærlighet er forbudt jeg Russia? Men hva vil du si til ham når finn boka på populære russiske nettbutikk Ozon (http://www.ozon.ru/context/detail/id/2425863/). Jeg bor i Russland, og kan enkelt kjøpe og lese papercopy av sin roman “den siste kjærlighet president”. Folk som foretrekker elektroniske enheter, kan du kjøpe denne boken også på området litres.ru (https://www.litres.ru/andrey-kurkov-2/poslednyaya-lubov-prezidenta-15990695/). Jeg ønsker ikke å tro at Mr. Kurkov og forfatter av artikkelen ovenfor er kommer til å vise russisk på en negativ måte. Men min kjære norske venner, jeg ber deg sjekke alt du leser og hører om Russland på TV og i aviser. Vi har ustabile tider nå, og vi må ikke være godtroende. @stole men verifisere@ ….. P. s. Forresten, Mr. Kurkov kanskje din bøkene er solgt i Russland uten din tillatelse ;)))?

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)