McNamara ber Grønland si nei til NMD

Tidligere amerikansk forsvarsminister ber Grønland kreve at USA tar med Russland og Kina i en ny avtale, før man tillater at Thule-radaren blir en del av missilskjoldet.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

For i det hele tatt å tillate at USA oppgraderer Thule-radaren i Nord-Grønland bør Danmark kreve at USA setter seg ved forhandlingsbordet og blir enige om en reforhandlet utgave av ABM-avtalen med Russland og Kina.

Dette sa tidligere amerikansk forsvarsminister, Robert McNamara, da han tidligere denne måneden var i København i forbindelse med en høring om missilskjoldet, eller National Missile Defense (NMD). Robert McNamara var forsvarsminister fra 1961 til 1968. Først under John F. Kennedy og senere under president Lyndon B. Johnson. Han var dermed hovedansvarlig for USAs krigføring i Vietnam i denne perioden. Dette er en politikk hann siden offentlig har angret på.

Robert McNamara sa under besøket i København at han frykter et globalt våpenkappløp hvis USA setter i gang med å utbygge missilskjoldet. Han er særlig redd for et atomvåpenkappløp blant stater i Asia.

Bruk muligheten

McNamara mener at Danmark i dag har en historisk mulighet til å nå frem med sine krav i det hvite hus. Han viser til at Bush-administrasjonen etter terrorangrepet 11. september er langt mer samarbeidsvillig med resten av verden. Og dette er en mulighet som Grønland, Danmark og Europa bør benytte seg av.

McNamara viser her til at særlig Grønland og Danmark har mulighet til å presse på for å få amerikanerne til å reforhandle ABM-avtalen fra 1972. For i det hele tatt å kunne utbygge NMD-systemet er USA avhengig av å kunne oppgradere Thule-radaren i Nord-Grønland.

Utsetter høring

På Grønland lytter man med interesse til det Robert McNamara har å si. Der er et flertall av politikerne og befolkning i venteposisjon. Man ønsker ikke å bli en del av nytt våpenkappløp, samtidig som man er interessert i å ha amerikanerne til stede.

Til uken skulle man ha en egen høring i den grønlandske hovedstaten Nuuk om utbyggingen av Thule-basen. Denne har blitt utsatt til et senere tidspunkt. Man mener at det ikke er riktig tidspunkt å ha en høring så lenge bombingen av Afghanistan pågår, og USA er i krig.

Men det er klare meldinger som kommer fra den grønlandske regjeringen. Finansminister, og leder av venstrepartiet IA (Inuit Ataqatiqiit), Josef Motzfeldt er svært kritisk til NMD-planene.

– Hvis ikke vi avslår å ta imot dette fullstendig vanvittige prosjektet, som er fostret i et sykelig storhetsvanvid, og som helt sikkert vil starte et nytt våpenkappløp, da fortjener vi ganske enkelt ikke å fortsette med å leve på denne jord, sier Josef Motzfeldt. Han mener at USA etter at W. Bush overtok som president har opptrådt maktsykt og seg sjøl nok.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here