«Måtelig» for Tony Blair

Tony Blairs mentor Anthony Giddens gir den britiske statsministeren en svak bestått ved det britiske parlamentsvalget.

Ola
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Det er i et intervju med den danske avisen Information tirsdag denne uken at sosiologiprofessoren Anthony Giddens vurderer Tony Blairs regjeringstid. Giddens har vært holdt fram som Blair-regjeringens ideologiske guru, og er kjent for blant annet boka «Den tredje vei».

Særlig her hjemme har mange reagert på begrepsbruken, men i intervjuet tar Giddens nærmest en viss avstand fra vektleggingen av tredje vei-begrepet. At det ble til «den tredje vei» skyldes ifølge Giddens at han verken så noen framtid for klassisk keynesianistisk politikk, eller for den thatcheristiske samfunnsmodellen. Når Information tar opp kritikken om at Anthony Giddens vei i virkeligheten er påpyntet erke-liberalisme, hevder han selv at den ligger «distinkt til venstre for sentrum.»

Statlig og privat

Mye av kritikken fra Giddens mot Tony Blair er imidlertid en distinkt kritikk fra høyre. En av «oppgavene» som læregutten ikke får laud for, er adskillelsen av staten og det offentlige – altså å slippe private til i offentlig velferd.

– Et offentlig gode kan utmerket vel leveres av privat sektor. Jeg er ikke dogmatisk om forholdet mellom privat og offentlig. Det viktigste er hva som tjener offentligheten best, sier Giddens, og fortsetter:

– Jeg minner om at det ikke nødvendigvis er noen grunn til å ha større tillit til staten enn til bedriftene. Staten har jo begått forferdelige ting mot det 20. århundre, og i den tredje verden er det ofte stater som har skapt problemer – ikke bedrifter, sier han.

Skattedisiplin

Et annet viktig punkt for Giddens er «skattedisiplin» – altså at politikerne ikke uhemmet øker skattene for å dele ut gjennom offentlig velferd.

– Man må unngå å bruke for mye. Komme vekk fra beskatt-og-forbruk-mentaliteten som så ofte i Europa har ført til at man beskattet for hardt og brukte for mye,» Sier Giddens. På dette punktet får imidlertid Tony Blair og New Labour bestått. Det samme gjelder sysselsettingspolitikken:

– Her har Labour gjort det bra. De har fått en masse nye penger inn, fordi flere har fått arbeid. De har ikke øket skattene, men utvidet skattegrunnlaget,» sier Anthony Giddens.

Et annet punkt Anthony Giddens vurderer Blair-regjeringen utfra, er en velferdsreform som – hvor vanskelig det enn måtte høres ut – «ikke bare deler offentlige penger ut til dem som ikke kan klare seg selv økonomisk», men som likevel sørger for utjevning.

– Noen av problemene kom jo av at støtten holdt mennesker borte fra arbeidslivet, sier Giddens, som mener Blair-regjeringen har gjort en god jobb med utjevning:

– Det er galt at det ikke har vært noen utjevning av ulikhetene. Skattefordeler for lavtlønnede familier har bragt 1,5 millioner ut av fattigdom – de fleste av dem barn, sier han.

Økologi og euro

Det området Tony Blair kanskje får mest ettertrykkelig stryk, er det Giddens kaller «en sofistikert økologisk politikk». For Giddens handler dette om mer enn simpelt miljøvern: – Men en politikk som styrer risiko, sier Giddens.

– Her er en av New Labour-regjeringens begrensninger. Det skulle de ha gjort noe mer med, og tidligere. De burde ha en mer profesjonell økologisk politikk, sier han.

Anthony Giddens mener også engasjementet for EUs utvikling er viktig.

– EU er et pionerforetagende. Et overnasjonalt foretagende som er kompatibelt med nasjonale strukturer. Jeg kaller det en kosmopolitsk styreform, sier Giddens, som er bekymret for utfallet av den euro-avstemningen som kanskje kommer i parlamentsperioden som nå innledes. Årsaken er at 70 prosent av befolkningen er imot euroen. Giddens har imidlertid merket seg at bare 30 prosent er svært imot, og konkluderer med at usikkerheten er stor.

– Så dilemmaet for regjeringen er at de må iverksette en svær propagandakampanje for å vinne. Og jo større propagandakampanjen er, jo større er troverdighetstapet hvis de ikke vinner folkeavstemningen. Jeg tror de bør utarbeide en visjon for EUs framtid som er uavhengig av euro-beslutningen, sier Anthony Giddens.

Les hele intervjuet med Anthony Giddens i Information: Tony Blair til eksamen.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here