Maskespillet i Kongo


POLITIKK: Halle Jørn Hanssen tar i denne kronikken utgangspunkt i sitt bidrag til den nye antologien Maskespillet i Kongo – om kampanjen for løslatelsen av Tjostolv Moland og Joshua French.

Tidligere generalsekretær i Norsk Folkehjelp, tv-korrespondent, politiker og forfatter.
Email: joe-hall@online.no
Publisert: 2020-03-17

Nyhetsbildet i norske medier var sommeren 2009 preget av dekningen av de to norske leiesoldatene Tjostolv Moland og Joshua French, som i Kongo var blitt arrestert for drapet på sin sjåfør. I retten ble Moland dømt til døden for drapet på sjåføren og French for delaktighet i drapet.

Mellom mai 2009 og november samme år fikk denne saken om lag 14 000 oppslag i norske medier, og for perioden mai 2009 til januar 2019 er tallet om lag 40 000. En slik dekning av en sak i et afrikansk land har aldri forekommet tidligere her til lands. Den er enestående.

Kampanje for frigivelse

Familiemedlemmer satte i gang en kampanje for frigivelse som ble landsomfattende og fikk en sjelden sterk påvirkningskraft politisk. Utenriksministrene i perioden mellom mai 2009 og oktober 2013, Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide, har uttalt at ingen enkeltsak opptok deres tid mer enn saken med de to dødsdømte i Kongo.
Kampanjen fikk etter hvert en internasjonal dimensjon. Daværende statsminister og leder for Arbeiderpartiet, Jens Stoltenberg, medvirket eksempelvis til at Frankrikes president François Hollande tok opp saken i et møte med Kongos president Joseph Kabila.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik engasjerte seg også sterkt for kampanjen og medvirket til at USAs tidligere president Jimmy Carter og hans The Carter Center engasjerte seg for frigivelse. Det samme gjorde Bondeviks utenriksminister Knut Vollebæk, som foreslo at regjeringen skulle søke et aktivt støtte-engasjement fra den gamle kolonimakten Belgia. I Sør-Afrika ble vinneren av Nobels fredspris, biskop Desmond Tutu, med på laget.

Bondevik og andre brukte sine internasjonale nettverk, og 18 medlemmer av Europaparlamentet fra 12 land skrev brev til Kongos president og ba om frigivelse. I Stortinget var det et stort engasjement for saken – og særlig i Høyre, KrF og Frp.

Abonnement kr 195/kvartal

Cameron og Peres involveres

Da Erna Solberg ble statsminister i oktober 2013, forsterket hun og hennes utenriksminister Børge Brende innsatsen. Den kjente og respekterte toppdiplomaten Kai Eide ble spesialutsending med oppdraget å få de to løslatt. Men statsminister Solberg nøyde seg ikke med det. Under et besøk …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?