Martyr for ytringsfriheten

– Drapet på Anna Politkovskaja beviser hvor rett hun hadde i det hun skrev, sier redaktør Martine Aurdal i Ny Tid om sin faste spaltist.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 07.10.2006

Anna Politkovskaja ble skutt og drept i dag, 7. oktober 2006. Den russiske journalisten og forfatteren skrev eksklusivt for Ny Tid, i en fast månedlig spalte.

– Jeg er dypt rystet over nyheten, sier ansvarlig redaktør Martine Aurdal.

– Anna Politkovskaja var en modig og sterk kritiker av Putin og den russiske regjeringens frammarsj. Hun var den viktigste kritikeren av krigen i Tsjetsjenia, og var åpen om frykten for sitt eget liv. Drapet har bevist hvor rett Anna hadde i det hun skrev.

Politkovskaja ble funnet drept i en heis i boligblokka der hun bodde i Moskva. Hun jobbet i avisa Novaja gazeta i Moskva og har gitt ut boka Putins Russland. I 2004 fikk hun Olof Palmes pris for ytringfriheten og i 2003 mottok hun Den norske forfatterforeningens ytringsfrihetspris. Menneskerettsforkjemperen er blitt utsatt for gjentatte drapstrusler for sitt arbeid i Tsjetsjenia, og hadde skrevet testamente i frykt for å bli drept. I 2002 fungerte hun som mekler da tsjetsjenske opprørere tok flere hundre gisler på Dubrovka-teateret i Moskva. Hun ble hindret fra å dekke gisseldramaet i Beslan i 2004, da hun ble forgiftet på flyet. Selv var Anna Politkovskaja ikke i tvil om at russiske myndigheter sto bak.

– Senest i forrige uke skrev Anna i Ny Tid om hvordan Putins kriminelle grupper i Tsjetsjenia sprer sine grusomme overgrep og «tsjetsjeniserer» resten av Russland, mens Putin beskytter sine egne. Ord kan være farlig. I dag er Anna blitt en martyr for ytringsfriheten, sier Aurdal.

– Vi i Ny Tid håper nå at den norske regjeringen kommer med voldsomme protester og krever internasjonal deltakelse i granskingen av drapet. Sannheten må fram.

Kommentarer